sourze.se
Artikelbild

Våld och Fred

En historisk tillbakablick på våld, projektioner och dess konsekvenser!

Efter första världskriget kände många människor i Tyskland stor ilska över "Versailles fördraget" som innebar att Tyskland skulle betala höga summor i skadestånd till de länder man hade anfallit under första världskriget. Hitler och många Tyskar särskilt militärer kunde inte ta till sig att Tyskland förlorat kriget. Judar och kommunister måste ha utdelat en dolkstöt i ryggen på de tyska soldaterna, ansåg man. Myten om den s k "dolkstötsprincipen" var etablerad och det fanns nu tydliga syndabockar att rikta aggressionerna mot.

Vintern 1932 steg arbetslösheten katastrofalt. Mellan sju och åtta miljoner tyskar var arbetslösa. Sjutton miljoner människor levde på understöd.

Adolf Hitler var en demagog som kunde få med sig massorna. Han tog på sig rollen att kanalisera ut den Tyska befolkningens vrede över de orättvisor som de utsattes för och, att med våld, skipa rättvisa. Detta gjorde han med besked och alla vet vi idag vilket pris världen fick betala för detta. Som en liten påminnelse nämner jag att under andra världskriget mördades industriellt i Nazisternas utrotningsläger cirka:

12 miljoner judar
3 miljoner Polacker
2 miljoner Ryska krigsfångar
½ miljon Zigenare
120 tusen handikappade *

*Förutom dessa grupper mördades stora mängder oliktänkande och homosexuella.

På en uppställning över det sammanlagda antalet döda i krig enbart i Europa under förra århundradet kan vi se att 49 miljoner människor fick sätta livet till under andra världskriget!

1900-1910 5.000
1911-1920 20.000.000 - första världskriget
1921-1930 3.000.000
1931-1939 500.000 till Sep 1939
1940-1949 49.000.000 - andra världskriget
1951-1960 100.000
1961-1970 2.000
1971-1980 2.500
1981-1990 3.000
1991-2000 260.000 - krigen i fd Jugoslavien

Just Nu förfogar George W Bush och hans administration i USA över världens starkaste krigsmakt. Människorna i USA blir precis som Tyskarna under 30 talet utsatta för en propaganda som stärker den känsla som manifesterar sig kollektivt. I detta fall handlar det om en rädsla som människorna i USA har för angrepp utifrån. Hur ser fortsättningen på detta drama ut? Facit på dramat för ett halvt sekel sedan finns i kalla siffror i form av 49 miljoner döda i Europa. Hur vill vi ha det? Vill du verkligen se en fortsättning på och en upprepning av detta drama? Måste vi se och uppleva med hela vår varelse en "favorit i repris" för att vi inte lärt oss att krig och aggression inte är lösningen som stoppar krig och aggression!?


En liten övning i självkännedom:

Sitt ner på en stol. Andas och gå in i dig själv. Betänk vad krig förorsakat historiskt. Känn efter! Löser vi problemet med terrorism och kriminalitet genom att utöva våld och hot? Vad känner du? Hur känner du att du skulle vilja lösa detta?


En Konkret Handlingsplan mot terrorism och kriminalitet:

Steg 1 detta steg är brådskande - genomföres genast:
George W Bush, Vladimir Putin, Bin Ladin, Ariel Sharon, Tony Blair med flera går alla i terapi och får där ut sina negativa känslor på säkert ställe så att omvärlden slipper lida under deras projektioner. Eftersom dessa personer och många andra förfogar över stora militära resurser är det extra viktigt att just dom går i terapi först av alla. Som Bamse säger: "den som är stark måste också vara mycket snäll".

Steg 2 oundvikligt och sker parallellt med steg 1:
Alla människor delar på jordens resurser och ingen suger ut eller förtrycker någon annan. Vi behandlar varandra med respekt och kärlek. När människor känner sig trygga och när alla känner att de har det som livet kräver finns inte grogrunden för terrorism och vi kan successivt avveckla de militära organisationerna. Detta måste dock ske stegvis. Fortfarande behöver vi en stark polismakt och ett rättsväsende som kan vidmakthålla lag och ordning. Denna lag och denna ordning ska dock vara bestämd av folket och den ska gälla lika för alla "hög" som "låg". Inte som idag när många direktörer, politiker och höga tjänstemän är intresserade av att sko sig själva på andras bekostnad.

Dessa två steg handlar i förlängningen om en förhöjning av det mänskliga medvetandet. Denna höjning måste alla genomgå och det fungerar inte att lämna vissa efter. Vi måste alla hjälpa varandra att förstå sambanden mellan orsak och verkan. När vi alla tillsammans förstår sambanden kommer vi att se tillbaka på denna tid och skratta åt våra vansinniga handlingar. Världen står just nu och väger. I den ena vågskålen finns rädslan med alla dess manifestationer och i den andra den ovillkorliga kärleken. Var vill du lägga den vikt som gör att den ena sidan väger över? På vilken sida står du?


Våld och Maktlöshet - vad kan Du göra Idag i Ditt liv?

Det är lätt att bli maktlös i betraktandet av det som sker i vår värld just nu. Låt inte denna maktlöshet handlingsförlama dig. Stå med båda fötterna på jorden och bestäm dig för det som är sant för dig och agera sedan konsekvent utifrån detta i ditt liv ifrån litet till stort. Detta kommer att göra skillnad i ditt liv, i andras liv och i förlängningen i världen i stort...


Om författaren

Författare:
Tommy P.A. Larsson

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2004 09:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: