sourze.se

Gudruns retoriska kupp för Ohly

När Vänsterpartiets smutsiga byk äntligen vädras offentligt släpper förra partiledaren Gudrun Schyman en populistisk mediabomb.

Kan det kontroversiella och urfåniga förslaget med "mansskatt" ha kommit vid ett lägligare tillfälle?

Ett demokratiskt parti stoppar huvudet i sanden men kan inte gömma sin skitiga ända eller ta ansvar från sitt fläckade förflutna. Det brev som Lars Ohly hoppades skulle försvinna i papperskorgen, med en stoppad ursäkt till "Kirunasvenskarnas" anhöriga, rotades upp av Janne Josefsson. Ett medvetet beslut att förneka och därigenom bagatellisera offrens lidanden. Politisk utfrysning av oliktänkande år 1999.

Resultat: stor mediastorm och debatt om Ohlys lämplighet som partiledare. Och om Tove Frauruds, ordförande i Ung vänster, försök att blunda för fakta när hon säger sig "inte kunna kalla Kuba för varken en demokrati eller diktatur". Göran Persson är försiktigt kritisk mot vänsterledaren. Men överlag får ett splittrat parti som säger sig vara demokratiskt ta emot hård kritik. Då tar Gudrun fram storsläggan och drämmer till.

Först verkar det skrattretade. Ett förslag om att män ska betala mer i skatt för att väga upp kostnaderna för det ökade kvinnovåldet. Ett lika absurt som diskriminerande förslag. Det ökande kvinnovåldet är ett allvarligt samhällsproblem som bland annat Amnesty uppmärksammat i kampanjer och insamlingar det senaste året. Upplysning och åtgärder i ett tidigt stadium krävs. Liksom en förändring av ett kvinnofientligt samhälle där kvinnan fortfarande får dras med traditionella roller som hora och ängel - fast i nya kläder. Ett problem som inte går att lösa med att höja skatten för killarna.

Förslaget är ett slag i luften men ett lysande exempel på den retoriska mästaren Schyman. Ett effektivt sätt att rikta strålkastarna bort från den infekterade och delade vänstern där kommunister kan kalla sig demokrater. Och hon lyckas, fokus finns fortfarande på vänsterns kommunistpartier men betydligt nertonat. Istället köper man hennes retoriska utspel med hull och hår. En stor eloge till Gudrun för hennes skicklighet. En typisk demagog med stora möjligheter att lyckas inom det odemokratiska strutsparti hon tidigare var partiledare för.


Om författaren

Författare:
Ninna Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2004 09:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: