sourze.se

Sluta fokusera på kläderna!

Lägg energin på att sporra trötta elever istället för att tjata om deras kläder.

Rektor Eva Wikberg vill inte att eleverna på Maria Elementarskola ska bära utmanande kläder, säger hon. Jag blir lite förvånad när jag läser detta i tidningen. Främst för att jag vet hur tonåringar är. Säg en sak och de gör tvärtom.

Och det ska vara så!

Eva Wikberg ska inte slänga ut de elever som ändå har fel kläder säger hon, utan då blir det "samtal". Oh shit! Skaffa kölappar, säger jag bara...

Tonåringar behöver testa sin stil och med hjälp av kläderna som de väljer att sätta på sig så uttrycker de också någonting. Vad?

Jo, personlighet.

En bekant till mig hade ett, i mina ögon, bra samtal med sin femtonårige son. Han hade en önskan om att skaffa sig dreadlocks samt färga håret grönt !. Visst, hon lyfte lite på ögonbrynen, samlade sig och bemötte på följande sätt:

-Okej, vill du det får du stå för kostnaden själv och sen funderar jag lite på färgen, tror du inte att du skulle tröttna på grönt? Du har ju mycket svarta kläder, skulle det inte vara snyggare med svarta dreads, lite mer...enhetligt?

Han gick med på det och efter något år så var den "perioden" över. För det är väl vad det handlar om, perioder i livet när man vill testa nya saker. Men vad hade hänt om mamman börjat bråka och sätta sig på tvären? Kan tro att det blivit en lååååångdragen process.

Nu blir kanske några av er sura men menar jag INTE att man ska undvika konflikter med sina barn och strunta i att sätta gränser. Men just i det här fallet fanns det inget som var värt att bråka om - TYCKTE DEN MAMMAN, bäst att tillägga.

Jag har själv haft:

-hål i näsan
-hål i byxbaken
-blekt hår
-svart hår
-rakat hår
-fyra hål i höger öra, tre i vänster
-tubsockor i pumps

Listan kan göras lång. Men det var då och det gick över. Thank you lord!

De klädtrender som vi har nu är relativt korta tycker jag. Väljer tjejerna att visa halva magen den här sommaren så är det något annat nästa år och om killarna vill snubbla fram på stan för att de har byxorna hängade vid knäna, så låt dom göra det då! DET GÅR ÖVER!

För att återgå till Eva Wikberg, så tycker jag verkligen att hon borde lägga sin dyrbara tid och energi på att sporra studietrötta elever och bygga upp dem till att bli härliga, livsbejakande, kreativa och nyfikna människor med aptit på livet. Tänk så mycket tröttare hon måste vara på kvällarna när hon lägger ner så mycket tid på att prata om deras kläder.

Och det var väl det hon inte ville att eleverna skulle göra...Om författaren

Författare:
Sandra Gustafsson

Om artikeln

Publicerad: 05 okt 2004 22:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: