sourze.se

Kyrkan goes hiphop

Den svenska kyrkan tycks brottas med identitesproblem. Kanske är det dags att hänga på en trend från det stora landet i väst.

Nyligen kunde vi läsa en välskriven artikel i New York Times om hur kyrkan och hip-hop kulturen allt mer närmar sig varandra i USA. Knappast ologiskt med tanke på det stora inslaget av gospel i de amerikanska kyrkorna, en musikform som liksom hiphop har sina rötter i ett utanförskap baserat på ras. Hiphopen har börjat finna sin väg in i kyrkans lokaler och kan i framtiden bli ett stående inslag i gudstjänsten. Denna symbios har under året även givit vissa kommersiella avtryck, i form av Kayne West, senaste singel från albumet College Dropout, Jesus Walks.

Med tanke på veckans kyrkomöte i Uppsala, samt de svårigheter den svenska kyrkan står inför i dag, med diskussionen om homovigslar och ett allmänt sjunkande intresse för kyrkan vore kanske detta lösningen. De senaste åren har det funnits en seriös diskussion om att den svenska kyrkan i allmänhet och gudstjänsterna i synnerhet borde poppas upp. Denna vecka när kyrkans makthavare samlas i sin egen heliga stad Uppsala, har de chansen att presentera embryot till julens stora skiva. Om den svenska kyrkan väljer att möta den svenska hip-hop scenen framstår en del konstellationer redan på förhand som givna. För att hjälpa denna gamla och konservativa institution på traven, tänkte jag nedan presenterar två givna succékonstellationer:

KG Hammar feat. Latin Kings: Tillsammans kan de droppa feta rhymes om klassamhället och deras gemensamma längtan efter det gamla hederliga folkhemmet. Möjligheterna bör betecknas som stora att denna konstellation tillsammans kan ge ut en egen skiva där de tolkar olika svenska klassiker. Scenklädslen är lika enkel som given, det svenska fotbollslandslaget matchställ!

Stefan Sträng feat. Ken: Sträng är kyrkoherde i Göteryd i Småland, och han anser att kyrkan inte bör gå emot skriften och därför inte bör viga homosexuella. För att få lite cred och trovärdighet på gatan, skulle han kunna ta hjälp av Ken Ring. Detta samarbete kan visa sig vara fruktbart även för Ken då han lär nå en helt ny publik, dessutom så kan det förbättra Kens något skamfilade anseende en smula.


Om författaren

Författare:
Martin Cöster

Om artikeln

Publicerad: 16 sep 2004 16:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: