sourze.se

Fackliga fånar

Facket kämpar i motvind. Enfaldigt skränande och dubbelmoral förbättrar inte dess anseende.

Ingen kan ha undgått att märka med vilken oförblommerad glädje HTF:s och TCO:s ledningar kastat sig över Ryanair. Äntligen ett fett kapitalistiskt byte. Med slagord på spypåsar som fackligt vapen fick man en chans att ostört predika att det enda som hindrar de slemmiga arbetsgivarna från att låta Dig bo i jordkula är det hjärtinnerligt goda facket. Men till skillnad från på 70-talet, tror inte så många längre, att fackets företrädare är utvecklingslärans sista ord när det gäller människosläktets fulländning. Detta trots att man envist hävdar sig vara moraliskt överlägsna alla andra då man patenterat den rätta innebörden av orden rättvisa och solidaritet.

Vad gäller Ryanair arbetar man inte tolv timmar per dag som HTF säger. Snittarbetstiden per arbetsperiod är 8-9 timmar. Lönen säger HTF är 14.000 kr i månaden då den i verkligheten ligger mellan 16.500 kr och 18.750 kr DN 2/9. Dessutom vill HTF antyda att det på något sätt är ett brott mot mänskligheten om inte än värre att ett irländskt flygbolag inte tecknar kollektivavtal med ett svenskt fack. All denna smutskastning görs enbart för att bevara de privilegier som facket pressat till sig inom SAS. Ett delstatligt bolag på dekis med en skrämd företagsledning som varit tvungna att förhandla med ca 40 fackföreningar för varje liten förändring. Klart facken är rädda för lågprisbolagen. Inom SAS har man ju fått härja fritt och som en följd därav är bolaget inte heller konkurrenskraftigt.

Kommer Ni ihåg en avtalssekreterare inom LO vid namn Tore Andersson? Han var en av LO:s revolutionära marxister på sin tid. Ständiga utfall mot giriga direktörer var Tores livsluft. Visste alltid vad som var rättvist och solidariskt här i världen. Han blev så småningom VD för Folksam och avgick härom dagen med pension 60 år gammal. I sista stund höjde fackpamparna i Folksams styrelse Tores lön med 17 procent så att han nu får en pension på 2.1 mkr per år tills döden infinner sig. Helt OK och försvarbart enligt bla LO:s ordförande. Folksams styrelse passade i samma veva på att sänka utgående pensioner med upp till 10 procent för sina pensionssparare.

Lyssnade på morgonekot 1/9. Ekot konstaterade att de hockeyproffs som nu är med i World Cup tjänar i snitt 20 mkr per år. Det är vida mer än snittet för en VD i ett börsnoterat bolag. Expertkommentator i ekot var LO:s löneutredare Ingemar Göransson. En populist ut i fingerspetsarna, som ansåg att hockeyproffsen nog var värda sin lön men att en VD inte var det. Motiveringen var att en VD "tillförskansar sig värdet på andras arbete". Hans rekommendation till en VD som vill ha högre lön var att börja åka skridsko! Misstänker, trots allt, att Göranssons kritik inte avsåg VD-ar i KF, Folksam, Riksbyggen, HSB eller andra till rörelsen knutna företag. Dessa tillförskanskar sig nog inte värdet av andras arbete och inte behöver dom lära sig åka skridsko heller.

Lillemor Arvidsson, tidigare ordförande i Kommunal, som belönats med landshövdingeposten på Gotland, har nyligen gått i pension 61 år gammal. Som landshövding gjorde hon sig bla känd för att vara den enda person i Sverige som inte visste att det fanns statliga representationsregler. Enligt AB 28/8 klagade hon i samband med sin pensionering hos regeringen över sin pension på 45.781 kr per månad. Hon ville också ha en statlig sådan på ytterligare 6.195 kr och slippa samordningen med sin pension från facket. Vilket hon naturligtvis fick. Till AB säger hon dock att det var departementet som uppmanade henne att klaga hos regeringen. Som ett ytterligare krampaktigt försvar säger den förre löneförhandlaren: "Jag är jättedålig på det här med pensioner och löner"

Själv tillhör jag den lilla udda skara som inte allmänt förfasar sig och ylar med vargarna så fort direktörslöner, bonus- och pensionsvillkor kommer på tal. Inte ens för rörelsens direktörer. Men det jag reagerar mot är fackets ständiga dubbelmoral. Det som är fel och värd förakt och spöstraff för andra är korrekt och hedervärt för rörelsens egna. Och så oblygt man gör det sen!

Dubbelmoral och ett krampaktigt fasthållande av vissa gruppers privilegier inkl sina egna, parad med en oförmåga att tänka i nya banor i en föränderlig värld, gör att den fackliga rörelsen numera, mest är att likna vid ett enda stort kreativitetskrematorium i krampaktiga dödsryckningar.


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 05 sep 2004 19:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: