sourze.se
Artikelbild

Våga vara konservativ

Internetdejten är ingen riktig partner...

Uppgivenheten börjar växa. Efter ett trettiotal blinddejts har kärleken ännu inte dykt upp. Ensamheten känns större än någonsin. Enligt sajten ska ett möte med en blivande partner inte vara omöjlig. Varför hittar jag då inte den rätta?

I dag behöver du inte gå den långa kärlekstigen för att hitta en dejt. Glöm bort de enerverande ansträngningar som krävs till telefonsamtal, dyra presenter och otalet komplimanger. Internet har skapat genvägar som gör det långtifrån komplicerat att träffa någon. Med dagens informationsteknik behöver vi inte gå den traditionella vägen. Dåtidens heta linjen har utvecklats till en enorm cyber kärleksmarknad.

Spraydate, lovesearch eller vilda webben erbjuder oss en "köttmarknad". Det enda som behövs är en kort presentation eventuellt ett fotografi. Därefter rasar dejting erbjudanden in i en takt man inte kunde föreställa sig. Här uppstår en slags nyfikenhet som kan leda till ett träff i verkligheten. Mötet blir tyvärr sällan lyckat. Vad beror detta på? Ofta finns redan en uppfattning om varandra före mötet. Bilden är dock oftast missvisande. En person som beskriver sig själv målar gärna upp en bild av någon de själva önskar vara, men sällan är. Målen med dejten går också ofta isär. I slutändan är mötet ändå en blinddejt oavsett hur lång tid man chattat med varandra.

Internet har skapat forum som gör processen innan en date mycket snabbare och enklare. Jag skulle vilja likna detta med konceptet "snabbmat". Det krävs inga stora förberedelser. Allt är klart på fem minuter och det kanske är så det ska vara i dagens stressiga Sverige.

Förut var det annorlunda. Då kände man attraktion först, man kanske hade spanat in någon under en längre tid och sedan tagit steget och vågat gå fram och prata. Inte sällan gifte sig granntjejen- med killen något kvarter bort. Förmodligen visste man heller inget om personen innan dejten. Nu är det tvärtom. Attraktionen kommer sist och det första är att man lär känna personen utan och innan. Man kan även beställa en lämplig profil på den man vill komma i kontakt med.

Funktionerna i mobilen blir alltfler med tiden. Det är en tidsfråga innan vi har dejtingfunktioner inbyggda i de flesta mobiltelefoner som indikerar för dig när du passerar någon på gatan som matchar den profil du söker.

Jag kan hålla med om att Internet har skapat effektiva forum för de som annars skulle ha svårt att träffa någon. Men alltfler väljer att söka sin dejt med hjälp av datorn i stället för att försöka hitta någon på ett sedvanligt vis. Jag tror att det finns en fara i detta. Många blir instängda och osociala. Man tappar verklighetsuppfattningen. Antalet ensamma människor i Sverige kommer knappast minska tillföljd av den nya kärleksmarknaden.

Vi blir lama om utbudet är för stort. Energin läggs ner på att dejta olika personer som man hittat på Internet i stället för att våga ta steget man tänkt på länge och kanske våga uppvakta "snabbköpskassörskan" i kvartersbutiken. Fartblindheten slår ut kärleken. Man blir aldrig nöjd. Det finns alltid någon bättre. Om användningen av dessa funktioner blir för stor kan detta leda till ett missbruk. Någon som känner igen sig? Lugn. Detta går att bota. Adresser till psykologer som hjälper människor med dessa problem finns att hitta på Internet.Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2004 19:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: