sourze.se

Sagan om Maggan och Mogge

Socialborgarrådet Margareta Olofsson och vår
folkhälsominister Morgan Johansson upprepar Tödde och
Mödde sagan.

För er som inte vet vilka Tödde och Mödde var ska jag
berätta en förkortad version. Mödde lämnar in en
kostym för omsömnad och kommer tillbaka för att hämta
den, men det hade blivit en väst också vidare... Allting blev mindre än beräknat varje gång han kom för att hämta den. Och detta fortsätter ett antal gånger och slutar med att Mödde kommer in och säger:
- Vad bidde det då då, Tödde?
- Det bidde ingenting.
- Nehe.
- Tack då Mödde!

Denna saga som nu ska berättas är sann och inte alls
lika rolig för våra utsatta människor som drabbas av
Maggan och Mogge som den om Tödde och Mödde. Om vi
börjar med Maggan så satt hon för snart två år sen och
lovade vitt och brett om att det skulle tillkomma en
vräkningsakut åt de människor som lever på marginalen
eller är utsatta på något annat vis. Idag två år senare vräks minst en människa om dagen i Stockholms stad av just människor som lever på marginalen eller är utsatta på annat vis. Samma Maggan står också säger inför press och hemlösa när vi tältar för biljetter på medborgarplatsen i december 2003, att 20 nya bostäder ska stå klara åt våra hemlösa människor innan januari är slut och dessutom 120 lägenheter till innan detta år är slut. Vad bidde det av allting Maggan?
- Det bidde ingenting, svarar Maggan, det finns ingen buddet.

Sen har vi Mogge som satt i vår nyinförskaffade lokal och lovade stort och brett inför inbjuden press att det var slut på utredningar och att jag ska minsann se till att missbrukarvården byggs ut, avgiftningsplatserna skulle bli flera. Idag nästan två år senare har vi nästan 10000 "kända" tunga narkomaner i Stockholms län och 20 avgiftningsplatser, varav 8 är nedläggningshotade. Vad bidde det av alla löften, Mogge, som du gav föreningen Stockholms hemlösa för snart två år sen?
- Det bidde ingenting, svarar Mogge, det finns ingen buddet.

Vi i föreningen Stockholms hemlösa nöjer oss inte med
ingenting! Om ni inte har pondusen och viljan att konkret
förbättra för de människor vi arbetar för, tycker vi att ni kan avgå och lämna över era poster till människor som är beredda att ta strid för dessa så viktiga och stora frågor.

Ni båda har fått makten av folket i vårt land, men ni
vet då inte hur man ska hantera den. Var är pondusen
och stridsviljan att agera i dessa frågor ni sitter där ni sitter för att genomföra. Det måste bli ett slut på era utredningar, prioriteringar och försök att samarbeta med vår förening när ni ändå inte lyssnar, tar åt er, lär och agerar i de frågor ni är anställda av oss för att förändra. Det går inte att lära sig något om hur det är att missbruka eller hur det är att vara hemlös genom att läsa och utreda det, tyvärr så måste man uppleva det.


Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 11 aug 2004 08:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: