sourze.se

Ni är i sanning hjältar

Läser slarvigt Aftonbladets söndagsbilaga som mest brukar bjuda på sextips och mattips, bläddrar och plötsligt stannar mina ögon på en bild på fyra unga män.

Tidningarna nämnde för några veckor sedan att fyra unga män ingrep när en annan man hade överfallit en kvinna och släpat in henne i en lekstuga för att våldta henne. Killarna som gjorde ingripandet heter Mehrdad Negahdari, Carlos Bellange, Ahmed El Masri och Marcus Håård.

Det var Ahmed som fick se från sin balkong hur mannen överföll kvinnan och släpade iväg henne mot lekstugan. Jag vet inte hur man reagerar om man befinner sig i samma situation som Ahmed. Vissa skulle inte vilja bli "inblandade" och kanske istället gå tillbaka till TV-soffan och byta kanal. Men den här unga mannen har utrustats med något som många saknar. Civilkurage. Han ringer istället sina vänner och rusar ut för att följa efter mannen. De möter mannen som när han blivit upptäckt försöker lämna platsen. De övermannar honom och håller kvar honom till polisen kommer. Mannen har dömts till åtta års fängelse för en våldtäkt han begått tidigare och för detta våldtäktsförsök. Hur det hela slutat utan deras ingripande vet ingen.

I ett Sverige där människor håller för öronen när grannen slår sin fru, går över på andra sidan gatan om de ser en misshandel och kliver över redlösa människor i tbanan är deras ingripande ett ljus i mörkret.

Ni har civilkurage, killar. En egenskap av det finare slaget.


Om författaren

Författare:
Sandra Lundgren

Om artikeln

Publicerad: 14 jul 2004 22:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: