sourze.se
Artikelbild

EM: PROBLEM

Sveriges spel utan boll. Vågrätt. Sju bokstäver.

Turen håller i sig. Att turen inte skulle förgylla Bulgarien visste vi. Det var därför det kändes som förgjort när vi pushade upp för sent och Tomasson gjorde 2-1. Personligen tyckte jag det såg ut som Moder Svea vars pushup BH var lös och lojhetens hängtuttar vällde ut i kaos. Den danska gurgelgalten hade inga problem att rycka av de blågula trosorna och våldta Moder Svea. Gravelsen kröp in i en alltför utspridd och felkomponerad diamant och
därinne kunde han i lugn och ro utveckla torgskräck i avsaknad av press och jucka på för bollarna sprejades som vit säd över hela Moder Sveas plan.

Det måste uppenbarligen varit syftet för Sverige att inte markera Gravelsen utan spela zonförsvar ni som studerade gårdagens lektion vet nu skillnaden, ni andra som inte begriper får bakläxa och låta det lösa problemet. Eeeh, det gjorde det inte. Gravelsen är en komplett och stark mittfältare av gott märke och hans spel verkar gå hem i landslaget som är mer samspelt än David Moyes Lars Norén-fotboll som Everton tvingas uthärda. Om Sverige inte kan eller vill hantera en playmaker har vi inget i denna turnering att göra. Vilka vi får möta i kvarten är i skrivandets stund oklart men skulle det bli Tjeckien
så kan jag lova att Thomas Rosciky kommer att ha lekstuga på mitten. Gårdagens spel visade att vi är onödigt beroende av Tobias Linderoth, den spelare som utvecklats mest i landslaget den sista tiden och som paradoxalt nog spelar i Everton.

När bollen väl gick framåt var Sverige tämligen farliga och om vi hade tur som fick in kvitteringen, hade vi motsvarande otur att vi inte fick in den i första halvlek då Thomas Sörensson fortsatte sin erodering av den episke Schmeichel som dansk målvaktsikon.

Diamanten var under matchen så stor att hela danska innermittältet fick plats inne i den. En diamant skall inte spelas så här egentligen! De som tillämpade ett diamantformerat mittfält var Brasilien och då spelade man inte med två yttermittfältare man spelade med hela 4 innermittfältare! Kantspelet fick ytterbackarna ta hand om. Vi har just nu ytterbackar som är offensivt bättre än vad de är defensivt. Ytorna som lämnas av ytterbackarna täcks upp av respektive kants innermittfältare och den defensiva innermittfältaren. Ett sådant spel gör att vi kan få plats med alla våra spelmakare och Ljungberg. I en sådan formation spelar man självklart Alexander Östlund.

För danskarnas mästerliga spel uppdagades andra pinsamma brister i det svenska spelet: Vi har inga ytterbackar som håller måttet och kan leverera. Mikael Nilsson blev så rundad och demotiverad att hans berömda löpningar framåt totalt uteblev.

Sverige har haft svårt de sista åren att plocka fram ytterbackar i landslagsklass. Detta beror på att ytterbacken i Sverige har förändrats så enormt de senaste åren. Den som tvekar kan titta på Kåmark 1994 och Östlund
2003. Den gamla upplagan kunde försvara sig men knappt delta i anfall. Hos de nya är det tvärtom. Ytterbackarna ska idag anfalla mycket och då skolas det om spelare men det är inte alltid rätt. Just ytterback är det svåraste du kan spela i ett lag och kräver än mer skicklighet i positionsspelet än av en innerback. Det handlar mycket om beslut, när man skall anfalla, val av bollar, hålla koll på offsiden som innerbackarna dikterar, kunna läsa spelet som en mittfältare. Det är väldigt svårt. Vi har inte fått fram en värdig ersättare till Roland Nilsson som i sina bästa stunder tillhörde den absoluta världsklassen. Någon som tvekar? Kolla den senaste matchen på Wembley. Nilsson har spelat ytterback mycket, mycket länge sedan omskolningen från anfallare. Här är svaret: Tiden. Det krävs nämligen massor med tid för att bli en bra sådan och just Nilsson blev inte sådär tokbra förrän åldern kom till 27. Erik Edman och Nilsson är unga, orutinerade och det syns.

Kan vi inte få fram ytterbackar som håller måttet bör Sverige permanent gå över till en trebackslinje med markerare/libero. Skall vi fortsätta med fyrbackslinje måste Problemet med det urusla spelet utan boll lösas. Möjligen borde vi kanske prova 4-2-3-1 med Zlatan på topp, Henke i hålet och två defensiva mittfältare där en markerar och den andra understöder nära och tätt. Där en av dessa kan ge ytterbackarna de stöd de behöver genom att stänga passningsvägar och låta motståndarnas benmjöl ryka likt kantlinjens krita för det saknas fortfarande den där agroviljan i laget som behövs om vi på allvar skall ge oss in i leken.

För allt var inte bara taktikens fel. Oavsett formation måste pressen vara tät och hela tiden. Det loja defensiva spel Sverige uppvisade i första halvlek har inte i denna turnering att göra. Jag skäms och om LT fortsätter på den här linjen kommer jag sluta att titta på landslaget!självklart tycker pajashattsupportern att detta är kul eftersom Sverige nu kan anfalla och om försvaret är lite dallrigt så blir det extra spännande och då måste man köpa tre chorizo istället för fyra eftersom man då inte kan lämna sätet.

Kvitteringen kom dock så skönt och räddade oss denna gång. Danskproffset Jonsson visade att även blinda hönor kan hitta korn då och då. Zlatan blev hårt tagen och markerade men lät sig inte brytas ned, vilket just hans spelartyper brukar göra, utan kämpade på och fick lite uträttat. Ljungbergs löpningar, med eller utan boll, blev vassare i andra och något säger mig att hade vi fått in första målet hade spelet blivit helt annorlunda eftersom Sverige nu förtiden kan anfalla med en bländande Snabbhet. Resultatet lämnade mig emellertid nöjd och belåten. Spelet gjorde det inte men det fanns andra glädjeämnen denna kväll:

Italien. Italien åker ut och går inte ens ur gruppen. Vad var stålarna för det? Den som såg matchen mot Bulgarien undrade nog om Italien skulle komma till stadion med det senare tåget. Vi behöver inte analysera Italien i atomer. Det räcker att konstatera att man spelar helt enkelt inte tillräckligt bra. Deras första halvlek mot Sverige var bländande men sen är det också slut. Trappatoni har haft övertro på sitt lag och känt att det här laget är färdigt och komplett. Problemet är att så är det inte fotboll. Landslag är och blir aldrig, till skillnad från vad du just läst, den färdiga artikeln.


Om författaren

Författare:
SHQ

Om artikeln

Publicerad: 23 jun 2004 09:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: