sourze.se
Artikelbild

Linda Rosing och hennes popstjärnekarriär

Först handlade det om brösten - nu handlar det om rösten! Har ni läst om "Big Brother Linda Rosings" nya karriär som sångerska?

Först handlade det om brösten - nu handlar det om rösten! Har ni läst om "Big Brother Linda Rosings" nya karriär som sångerska? Jag måste erkänna att jag tycker synd om kvällstidningarnas läsare som ständigt får utstå den ena artikel efter den andra om denna stackars mediautnyttjade tjej och hennes märkliga eskapader. Ena dagen var det fula bilder på blåmärken i ansiktet efter slagsmål på krogen och nästa dag handlade det om bråk och tjafs med sin skandalomsusade manager Mikael Brinkenstjärna. Nu handlar det om hennes röst. Frågan är om "rösten" är lika intressant för svenska folket och i synnerhet medierna som "brösten" varit under en längre tid? Som gammal skivbolagsdirektör med tre decenniers erfarenhet av musik och mediabranschen tvivlar jag på det. Brösten kommer INTE att sälja skivor om inte rösten håller!

Man kan bara konstatera att det onekligen är ganska synd om Linda Rosing. Uppenbarligen fattar människan inte ett dugg av vad hon sysslar med nu när hon ger sig in i skivbranschen. Hon är med stort sannolikhet vilseledd av andra och det skulle inte förvåna mig om det finns aktörer som vid sidan om henne, tjänar en och annan slant genom att låta henne tro att hon ska bli popstjärna. Det kan möjligen handla om managers eller producenter som ska få betalt av sponsorer för inspelningar som jag är ganska säker på kommer att glömmas två dagar efter att de givits ut! Jag måste dock erkänna att jag flinar lite när jag läser följande text i Aftonbladet "hon ägnar all sin lediga tid åt kärleken Jacob Jacobsson, managern som ska lansera henne som artist" - Jaså? Manager som ska lansera henne som artist? Men hallå där - är det inte så att det finns en dom i Svea Hovrätt mot en viss f.d. skivbolagsdirektör som vi inte behöver nämna just nu? Enligt den domen har det svenska rättsväsendet talat om för oss arma medborgare att "svenska kvinnor inte borde ligga med producenter som ska göra dem till stjärnor" - men okej vi vet ju att hovrätten var ute och cyklade med det där dumma resonemanget - men allvarligt talat - tänk er - managern är pojkvänen, hon utsätts för ständigt pajasari i kvällspressen m.m. Kan det bli seriös popstjärna av en sådan människa? Linda säger att Dr Alban har "stöttat" henne och trott på henne. Men det är inte den seriösa Dr Alban som producerar henne. Jag tror att det skulle bli svårt för stackars Linda med hennes pajasaktiga mediabakgrund att få en seriös manager att lansera henne.

Bert Karlsson brukar ständigt bekräfta hur omöjligt det är att lansera en artist som blivit kändis genom en TV-såpa. Undantaget är ju hans Fame Factory där musik är temat och där duktiga blivande artister framträder. Skivor med TV programledare är ett annat misslyckat fenomen. Det går inte lansera dem som sångare heller. Det gick bra på 80 talet innan TV utbudet blev stort i Sverige. Då var Sven Melander programledare. Det var jag som skrev och producerade låten "Vår Julskinka har rymt" som Melander tillsammans med Åke Cato framförde som "Kockarna Werner & Werner". Låten som blev guld första året säljer i ofantliga exemplar fortfarande i dag - 15 år senare! På den tiden kunde man visa sig i TV på lördag kväll i "Nöjesmaskinen" och veckan efter såldes 25.000 plattor, men i dag är det betydligt tuffare, någonting som jag själv lärde mig när jag för inte så länge sedan spelade in en julskiva med titel "Så ska Julen låta" med den folkkäre programledaren och skådisen Peter Harrysson. Trots en jättereklamkampanj av Universal Music världens och Sveriges största skivbolag såldes skivan i endast drygt 6,000 exemplar - en försäljningsflopp! 25,000 ex i lagret fick skrotas! Ni minns också säkert plattor med Rikard Wolf, Regina Lund mfl som fått så mycket uppmärksamhet i massmedia. Jag kan upplysa om att inga av dessa har sålts i några väsentliga upplagor med undantag av kanske "Skärgårdsdoktorn" Samuel Fröler vars debutskiva gavs at av det numera konkursade skivbolaget Roadrunner Arcade. Den gick i väg i ca. 12,000 ex Inte illla - men det berodde på att karln faktiskt kan sjunga!

Tillbaka till Linda - Jag känner inte henne mer än genom massmedia, och jag tror säkert att det är en jättegullig tjej, men är det inte på tiden att massmedia slutade upp att bygga upp sådana här stackare så att de efter ett tag själva tror att de är stjärnor? Utan att ha hört låten "Summerlove" kan jag gissa att Linda kommer att nå ungefär samma resultat som Regina Lund d.v.s. en helsida i kvällspressen som gör henne ännu mer känd än vad hon redan är, men att skivan, precis som i Regina Lunds fall kommer knappast att sälja. En annan faktor som gör saken lite tveksamt är att man säger att singeln ska släppas i slutet av juni - men vemsomhelst som jobbar i musikbranschen vet ju att s.k. sommarsinglar släpps mycket tidigare om de nu ska bli sommar hits såsom Linda Rosing själv tror att hennes singel ska bli. Allt tyder på att det här är frågan om en till s.k. "fåfängaplatta" som Rosings kompisar och några få kändiskåta nöjesjournalister kommer att lyssna på ett par gånger och sen ställa på hyllan.

Inför skrivandet av den här artikeln försökte jag räkna upp alla dokusåpakändisar som försökt ta sig in i musikbranschen och misslyckats. Min lista började med dokusåpakändisen "Molle" - Om ni nu minns honom? Det var han som fjantade sig på melodifestivalens scen för några år sedan och nästan grät på efterfesten när han kom sist eller var det nästsist - jag minns inte? och slutade med Robinson Emma vars s.k. "singel" sågades i småbitar av resencenterna och floppade så att musikkarriären slutade som en kraschande jumbojet. Någonstans däremellan kom skandalparet Öszcan och Blondie, som faktiskt försökte övertala mig att spela in en skiva med dem. Nu är det Linda Rosings tur att flippa eller floppa. Observera en sak - jag önskar Linda allt väl och vill inte vara elak mot henne. Hon har ju all rätt i världen att försöka bli sångerska, men hur mycket vet hon om om branschen egentligen? Vad många av dessa nya bystiga kändistjejer inte tycks förstå är att musikmarknaden i Sverige är i kris och det är i dag nästan lika svårt att sälja grammofonskivor till folkhemmet som det är att sälja olja till araberna! Frågan är då om skivköparna kommer att kasta ut pengar på en Linda Rosing cd när de, med samma pengar kan köpa Shirley Clamp, Jennifer Lopez, Christina Aguilera eller Shania Twain? Svaret är ganska självklart.

Säga vad man vill, men det finns faktiskt några få fall i Sverige där svenska tjejer som blivit kända på utseendet faktiskt har lyckats något med sången. De som jag kommer att tänka på direkt är ju systerna Graaf som efter att ha vikt ut sig, spelade in en skiva som faktiskt låg på hitlistorna och blev en väldigt stor försäljnings succé. Ni minns kanske också hösten 1990 då den inte så kända Izabella Scorupco fick framgång med en singel där hon spelade in en cover på en gammal Rolling Stones låt! Lägg till Victoria Silvstedts singel som inte heller blev någon direkt flopp och man kan säga att det ibland går men i dessa tre nämnda fall har tjejerna alla haft bra svenska låtskrivare och duktiga producenter för att inte glömma stora skivbolag bakom sig. I fallet systrarna Graaf skrevs låtarna av demonproducenterna Christer Sandelin och Tommy Ekman och plattan gavs ut av det seriösa skivbolaget BMG vars medarbetare annars brukar garva åt alla demotejp de får av dokusåpakändisarna som vill bli popstjärnor!

Linda Rosing säger också så här i Aftonbladets artikel "Jag känner mig enormt stabil och har lärt mig en läxa av kändiskarusellen." Dessa ord är som tagna ur min egen mun när jag en gång yttrade exakt samma ord till Stikkan Anderson som skrattade och svarade att jag hade en hel del kvar att lära mig! Utan att vara elak och med det bästa intentioner vill jag härmed upplysa dig Linda Rosing att du inte alls har lärt dig ännu. Kändiskarusellen kommer att fortsätta ett tag till - och sen kommer den bleka vardagen tillbaka som ett svart moln . Passa dig, under tiden för Big Brother "Carolina Gynning" - Hennes bröst ser större ut på bild än dina och hon är nog nästa på turlistan! Dessutom har hon en mediaintressant kärlekskarusell med skandalomsusade Olivier de Paris. Hon har redan tagit mycket plats från dig i Expressen och Aftonbladet och fattas bara att hon ska ge ut en singel... Gud bevare oss!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 18 jun 2004 18:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: