sourze.se
Artikelbild

Cementpartierna i gungning - nytt parti snart?

Blir cementpartierna Socialdemokraterna och Moderatererna blåsta på rösterna nästa val?

Det här är bara en början säger Nils Lundgren, redan rikskänd ny partiledare, apropå junilistans chockartade framgång i EU valet. I Expressen den 14 juni, dagen efter valet, summerar han erfarenheterna av junilistans kontakt med väljarna och finner, vad många säkert har anat, att vårt partisystem inte längre förmår hålla den kontakt med väljaren som krävs i en modern demokrati. Junilistans väljare däremot visade ett intresse och engagemang som Nils Lundgren inte trodde fanns kvar i svensk politik. En stark varningslampa för våra etablerade gamla partier.
Varningslampor har sannerligen inte saknats under senare år. Samtliga politiska partier har t.ex. tappat medlemmar i allt hastigare takt. Demokratirådets rapport 2000 visade ett jättestort medlemsras för alla partier och raset har fortsatt sedan dess. Socialdemokraterna har under 90-talet tappat över 100,000 medlemmar och har nu, trots den stora LO-värvningen 2002 då Wanja Lundby-Weden gav det sanslösa löftet att värva minst 100,000 nya medlemmar till partiet före valdagen i september 2002, färre medlemmar än före den stora värvningen. Demokratirådet summerade sin rapport; "om raset fortsätter kommer partierna att stå helt utan medlemmar inom några år."

Ett annat allvarligt varningstecken är att allt fler av partiernas förtroendevalda i riksdag, landsting och kommuner har avslöjats som rena skojare och bedragare. Exempel i massvis har förekommit i pressen och förutom rena kriminella handlingar har avslöjats hur lättvindligt många förtroendevalda har handskats med reseräkningar utan kvitton och påbörjat barnledighet just när riksdagen tar sommarlov. Handlingar som tidigare knappast förekom, men som nu börjar tillhöra vanligheten, ökar inte förtroendet från den vanlige väljaren.

Ingen har hittills tagit upp frågan om bildandet av nya partier inför valet 2006. Men säkert finns tanken inom allt större väljargrupper. Just att junilistan tagit röster från alla partier talar för att liknade resultat skulle kunna uppnås med ett nytt parti som skulle väcka entusiasm för politik och samhällsutveckling. Man kan - om man vill - se våra stora cementpartier, socialdemokraterna och moderaterna, reducerade till ytterlighetspartier medan ett nytt parti skulle kunna upprepa Junilistans chockresultat och samla väljare från alla partier till ett stort mittparti för en sund och förtroendeskapande politik.
Nog finns det tillräckligt med varningstecken för partierna att på allvar börja lära sig vad väljarna i en demokrati kräver. Vilket parti blir först att sätta igång den stora moderniseringen och upprustningen?


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 16 jun 2004 18:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: