sourze.se
Artikelbild

Folkrätten på tub

På söndag går Europa till val. Men de stora frågorna dribblas bort och istället tycks de förvirrande kampanjerna handla om vikten av våra vardagliga sysslor.

Jag gjorde i ordning veckans pappersåtervinningskasse, när jag fastnade vid en rätt oansenlig reklamförsändelse om smörgåspålägg som på något underligt vis lyckats passera förbi "ingen reklam, tack" skylten på ytterdörren. På utsidan läste jag den kaviarspritsade frågan : vad gjorde du i förra veckan?

Någon klåpare varit och pillat på vår anrika kaviartubs utformning, var första tanken som slog mej när jag öppnade försändelsen för att se resten av förödelsen.

Förvånad insåg jag att innehållet verkade handla om Posten. En glad och trind farbror på stor bild mitt i Svensk Kassaservice butikslokaler log mot mig för att berätta om sin veckas postbestyr. Eftersom fotot var lite suddigt tog det mej en stund innan jag förstod att den avbildade
varelsen var den moderate partiledaren Fredrik Reinfeldt. Och han talade till mej om Europaparlamentsvalet.

I jakten på maxade synergieffekter har alltså moderaterna i form av något som liknar en gratis co-brandingkampanj pressat ur sej folksjälen på tub och lyckats förknippa sej själva med varor och tjänster många av oss till vardags använder sej av.

- Vi har inget samarbete med Moderaterna. Egentligen ska man höra av sej till marknadsavdelningen i sådana här sammanhang när man vill samarbeta med oss men i fallet med den här moderata valkampanjen har vi ingen uppfattning, säger Postens pressekreterare Johan Furestad.

Budskapet är lagt i min mun och jag ska svälja utan att blinka. Billigt levererat till dörren, med portot betalt och allt. Men kalaset kostar ändå. Och det betalas av oss alla.

Att gå och rösta är att visa respekt och hedra alla de människor som dagligen kämpar för att likt oss få åtnjuta yttrandefrihet och demokrati. Vår valfrihet har kostat människoliv. Ändå har det här valet förvandlats till ett reklamjippo. Våra röster är inte liktydiga med de
konsumtionsvaror vi till vardags väljer att jonglera med och som vi ändrar lika lätt som vi byter elleverantör.

Detta val, likt alla andra, handlar om värderingar. Vi väljer att påverka framtida politiska beslut. Våra representanter borde se som sin huvudsakliga uppgift att tala om för oss hur de vill arbeta tillsammans med eller mot övriga europeiska partikoalisioner i Europaparlamentet.

Just det, i europaparlamentet avgör din röst hur fördelningen av Sveriges representanter i de kommer att se ut.

Om vi inte röstar överlåter vi tyvärr beslutet åt någon annan. I år har vi 19 platser att placera våra folkvalda på, i valet 1999 var våra represenanter 22.

För att snabbt få en överblick av hur din röst egentligen utfaller kan du börja med att titta på var våra svenska partirepresentanter för närvarande finns bland de olika partigrupperna i europaparlamentet.

När du ändå funderar på vems valsedel du ska placera i urnan på söndag kan du ju passa på att slå ett slag för ett jämlikare Europa. Visserligen ligger vi svenskar rätt hyggligt till jämfört med övriga medlemsländer vad gäller kvinnliga representanter, men gissa hur många av dem som är svenska medborgare födda utanför nationens gränser?

Fredrik, det parti som kommer att få min röst ska inte bry sitt huvud med vad jag gjorde förra veckan. Du borde snarare vara mån om att jag får veta vad du, eller min förkryssade kandidat, kommer att sysselsätta er med de närmaste 5 åren.

Referenser:

Länk: europarl.eu.int

Länk: wwwdb.europarl.eu.int
ilgSV&iorighome

Länk: wwwdb.europarl.eu.int
ilgSV&ictrySE&ipolgrpPPE-DE&iorig

Länk: wwwdb.europarl.eu.int
ilgSV&ictrySE&ipolgrpPSE&iorig

Länk: wwwdb.europarl.eu.int
ilgSV&ictrySE&ipolgrpELDR&iorig

Länk: wwwdb.europarl.eu.int
ilgSV&ictrySE&ipolgrpGUE/NGL&iorig

Länk: wwwdb.europarl.eu.int
ilgSV&ictrySE&ipolgrpVerts/ALE&iorig

Länk: www3.europarl.eu.int
sct901sv.shtm#stapeldiagram


Om författaren

Författare:
Nina Karmelitow

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2004 09:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: