sourze.se

Lämna pensionssystemet i fred!

Regeringen och dess stödpartier förbereder som bäst en ytterligare överföring av 100 miljarder kronor från pensionärernas hopsparade fonder.

En av landets främsta experter på vår offentliga ekonomi , förre finansministern Kjell-Olof Feldt, tar i en artikel i DN debatt 4 juni upp frågan om vårt nya pensionssystem som till skillnad från det gamla ATP-systemet ska ge pensionärerna ett säkrare skydd. Alla minns ju den socialdemokratiska regeringens skövling av AP fonderna under 90-talet. Man snuvade pensionärerna på den fulla värdesäkring av pensionerna som man så flitigt utlovade allt ifrån ATP:s start 1960 och ända fram till hela 90-talet då man tvingades gå ifrån Göran Perssons stolta löftet att allt ska återbetalas till sista kronan. Det nya pensionssystemet skulle byggas på säkrare och sundare grunder varför pensionärerna skulle slippa utsättas för likartade chocksänkningar av pensionen som skedde under 90-talet.

Men Kjell-Olof Feldt känner sina gamla regeringskompisar och deras metoder. Nu är de redan redo att ta ännu mer pengar från pensionärernas fonder och föra över dem till statsbudgeten. Han nämner att det är fråga om 100 miljarder kronor och säger i samma andetag att detta inte borde få ske.Lämna pensionssystemet i fred skriver han och påminner om de 250 miljarder man redan tagit.

Nu blir det spännande att se hur våra egna pensionärsorganisationer kommer att agera. Vi vet av flera uttalanden både från Pensionärernas Riksorganisation PRO och Sveriges Pensionärsföbund SPF att man bestämt sagt ifrån att nya pengar från pensionsfonderna inte ska få överföras till stadsbudgeten. Hur giltiga är dessa löften nu när de fem partierna bakom pensionsreformen sannolikt ger regeringen klartecken till nya överföringar? Pensionärsorganisationerna bör ge klara besked om att de motsätter sig nya överföringar.

Min aning säger mig att de, liksom våra fyra borgerliga oppositions partier, när det blir dags för beslut, ännu en gång viker sig och mumlar med att pengarna behövs i statsbudgeten.

Det brådskar med besked. Feldt skriver i DN artikeln att redan om två veckor ska de fem partierna bakom pensionsreformen ge regeringen besked om hur de ställer sig till förslaget om 100 miljardersuttaget ur pensionsfonderna. Statens budgetproblem måste gå att lösa på annat sätt än att stjäla pengar från pensionärerna. Det är budskapet i Kjell-Olof Feldts DN artikeln. Det budskapet borde våra pensionärorganisationer ställa upp för. Varför inte omgående ge beskedet till Sourzeläsarna?


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 08 jun 2004 09:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: