sourze.se

Wennstams egna fördomar farligast

Katarina Wennstam påstår sig göra upp med samhällets fördomar. Men den farligaste fördomen står hon för själv.

"Tjejen får skylla sig själv". Förra meningen är en fördom. En av dess mesta förespråkare är Katarina Wennstam, författare till böckerna "Flickan och skulden" och nu i dagarna "En riktig våldtäktsman". Wennstam påstår i sin
senaste bok att hon gör upp med samhällets och rättsväsendets fördomar angående sexualbrott. Detta är en sanning med modifikation därför att hennes budskap är en fördom i sig. Skyll Dig Själv-myten lever stark i debatten om
rättsväsendets behandling av sexualbrott. Och det är en av de absolut farligaste fördomarna vi har.

Att det är en myt och en fördom är lätt att fastslå. Mytens anhängare menar att domstolarna resonerar på följande sätt: "Vi anser det bevisat att svaranden har våldtagit målsäganden. Men eftersom hon får skylla sig själv
dömer vi inte för brottet". Minsta eftertanke visar att detta är det resonemang som krävs för att Skyll Dig Själv-resonemanget skall fungera.

Den här logiska orimligheten förkommer alltför ofta. Men ingen har ännu lyckats förklara hur man går från påståendet "Brott kan ej styrkas" till "Brott har begåtts och det var den dumma djävla horans eget fel". Anledningen till att debattörerna inte har lyckats förklara detta är enkel:
resonemanget förkommer inte. Skyll Dig Själv är en myt.

Denna myt är farlig på två sätt. För det första är den förrödande för sexbrottsoffren som i onödan luras att tro att rättsväsendet säger nedlåtande och förnedrande saker om dem. I sin känslosprudlande iver att förbättra rättsväsendet tänker inte debattörerna på vad deras
verklighetsfrånvända svada gör för brottsoffren. Det gamla skämtet "Operationen lyckades. Patienten dog" ligger nära till hands.

För det andra älskas denna myt av våldtäktsmännen. Jag kan inte tänka mig annat än att de formligen jublar åt Wennstams böcker. Om du inte tror mig, tro på följande citat från en av mina chatloggar:

"men iofs så vet ja gmed all säkerhet att om jag blir våldtagen så finns det inte en chans i helvete att jag polisanmäler"

Nu finns det de som menar att detta är rättsväsendets fel. Att det är rättsväsendet som ironiskt nog får skylla sig självt att allmänheten inte har förtroende för det. Att det är rättsväsendet som är ansvarigt för att min väninna hellre låter våldtäktsmän löpa utan risk för straff.

I helvete heller säger jag. Den som är ansvarig, det är Katarina Wennstam och alla som med henne fastslår kvinnans offerroll genom att sprida Skyll Dig Själv-myten. Det är dessa förbannade fördomar och alla de som tror på
dem som bär den egentliga skulden.

Sopa rent utan för egen dörr först Katarina Wennstam. Sedan kan vi börja tala om andras fördomar.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 01 jun 2004 19:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: