sourze.se
Artikelbild

Killar dömdes för att ha kallat tjejer horor

Domen i Östersunds Tingsrätt där unga killar dömdes för att ha kallat unga tjejer för "horor" är kanske vår tids allra vettigast dom!

Domen i Östersunds Tingsrätt där unga killar dömdes för att ha kallat unga tjejer för "horor" är kanske vår tids allra vettigast dom! Den visar att vårt annars ganska passiva rättsväsende har för en gångs skull visat stake och sagt "Nej! så här får inte våra ungdomar bete sig". Det är inte bara bra för Sverige, utan det är ett jätteframsteg för jämställdheten och jag hoppas verkligen att makthavarna i Bryssel har hört talas om denna historiska dom.

När jag växte upp i 50- och 60-talens Irland minns jag hur en av tjejerna i min klass klädde sig lite utmanande och hade lite för mycket makeup för att vara skolelev. Vi killar fick för oss att hon var lösaktig och vi brukade "snacka" om henne, men att kalla henne för hora eller luder, även om vi fick den uppfattning om henne, var för oss helt otänkbart! Nu, fyra decennier senare tycks dagens unga killar tro att de kan kalla tjejer precis vad som helst. Men i och med domen har dagens ungdomar fått en välförtjänt bakläxa. Frågan är om läxan kommer att innebära förändring.

När då en 40-talist som undertecknad funderar över hur denna utveckling har skett kan jag inte annat än skylla på avsaknad av disciplin bland ungdomar. I dag finns, såvitt jag kan bedöma inte särskilt mycket disciplin för ungdomar varken i hemmet eller i skolan. Föräldrar är för självupptagna och ungarna får sina livsintryck av TV-program som "Big Brother" och andra fåniga dokusåpor. Det verkar vara häftigt att använda ord som "hora", "fitta", "kuk" och framför allt det anglosaxiska svorordet "fuck". Media bär också en del av skulden på sina axlar. Jag undrar till exempel om producenterna av filmen "Fucking Åmål" hade en aning om att ordet "fuck" faktiskt är det engelska språkets allra mest förolämpande ord? Givetvis lär man sig detta ord genom att den används i hollywood-producerade filmer, men i egenskap av infödd engelsktalande kan jag intyga att ordet "fuck" är det fulaste man kan säga på engelska. När svenska ungdomar använder ordet tror jag inte att de riktigt förstår hur en engelsktalande reagerar. Det är ju klart att som tonåring brukade t.o.m. jag själv detta ord, men observera att det bara var under killsnack med mina kompisar. Att säga "fuck" till en vuxen eller framför allt till en tjej var absolut otänktbart!

Frågan är nu huruvida domen i Östersunds tingsrätt skall påverka svenska ungdomars beteende, och särskilt om unga killar runt om i Sverige skall få information om domen så att de fattar att man inte bara kan säga vadsomhelst till en tjej? Jag tvivlar på att domen kommer att ha den positiva påverkan som jag nu förespråker. Jag tror mer på att det är varje förälders plikt att nu se till att deras söner förstår hur man ska och inte ska bete sig gentemot flickorna i plugget.

Och tjejerna då… hur ska de agera? De ska agera precis som tjejerna i Östersund gjorde. Om en kille kallar dig för hora eller annat förolämpande är det din plikt att anmäla. Om skolan inte agerar skall flickans föräldrar agera precis som östersundsflickornas föräldrar gjorde, genom att polisanmäla. Polisen bör se till att varje sådan anmälan får prioritering och killarna skall straffas. Och straffet då? Det straffet som Östersunds tingsrätt utdelade, nämligen 5000 kr i skadestånd och samhällstjänst var alldelles för lindrigt. Hade jag varit domare hade dessa killar fått betala fyra gånger mer i skadestånd och de hade fått ett mycket hårdare straff. Hade jag varit pappa till killarna hade de fått TV förbud, utegångsförbud och alla möjliga andra förbjud. Hade det varit på min ungdomstid då hade de fått stryk av lärarna, men det där är en annan historia!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 28 maj 2004 14:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: