sourze.se
Artikelbild

Patriarkatet - en fråga om obalans

Vad menas med begreppet patriarkatet? Om du söker runt lite på nätet, eller om du läser i tidningar finner du raskt att ordet används för att beskriva något negativt och destruktivt.

Ja, allt kan bli negativt om det blir för mycket av det. Kanske bakade du sockerkaka som liten och tvingade dina föräldrar att få obalanserade smakupplevelser. Det blir tyvärr allt vanligare att obalanserade, förtryckta och omogna män och kvinnor sitter vid rodret runt om i världsomspännande maktstrukturer. Det är människor som inte har kontakt med moder jord. Män och kvinnor som lever sina liv helt och hållet i intellektet och i den lilla fettklumpen högst uppe på kroppen läs hjärnan. Med vårt tysta medgivande förgör de sakta men säkert planeten som vi lever på och de medmänniskor och varelser vi är omgivna av.

Många män känner sig både överkörda av och anklagade av alla övergrepp som begås i förlängningen av patriarkatets makt och många kvinnor känner sig överkörda och förtryckta av patriarkatet. Det är en bra början. Förändring börjar med en känsla av obehag. Vi låter denna känsla finnas tills vi inte står ut längre. Vi har nu nått en punkt runt om i världen då viljan till förändring ökar drastiskt. Människor har helt enkelt fått nog och vi har börjat genomskåda maktstrukturerna som tidigare varit mer osynliga för oss. Medvetenheten ökar i världen och det är bara att hänga med.

Patriarkatet och matriarkatet som den kvinnliga motsvarigheten heter handlar egentligen inte om fysiska män och kvinnor. Det handlar snarare om energier även om patriarkatet ännu så länge till övervägande del representeras av män. På bilder i tidningarna ser vi kvinnor som torterar fångar i Irak. Även kvinnor kan bejaka de energier som negativt tillskrivs patriarkatet. På samma sätt kan män bejaka sin egen kvinnlighet och sin omvårdande sida.


Yin & Yang

Positivt manliga Yang och patriarkatet egenskaper är klarsynthet, utgivande, riktning, förnuft, sol, luft, himlen och objektivitet.

Positivt kvinnliga Yin och matriarkatet egenskaper är vidsynthet, mottagande, simultankapacitet, intuition, måne, vatten, jorden och känslor.


Överallt på jorden krävs det balans

I detta fall handlar det om balans mellan Yin och Yang kvinnligt och manligt. Just nu är det stor obalans i världen, både inom oss och i förlängningen i världen i stort. Den förhärskande energin i världen är just nu Yang. Detta syns bland annat på att objektivitet och riktning har gjorts så viktigt att simultankapacitet, förmågan att se helheten och känslor fått stå tillbaka under lång tid. Verkningarna av denna obalans syns obehagligt tydliga för oss idag. Vår uppgift är, som män och kvinnor, att få balans på Yin och Yang inom oss. Eftersom övervikten i det stora hela har slagsida mot manligt, så behöver män och en del kvinnor bejaka Yin det kvinnliga och samtidigt behöver vi alla en dos Yang för att få kraft att genomföra sagda förändringar. Hur gör vi då detta? Det är ett arbete som kräver vilja och bestämdhet Yang :. Det kan vara på sin plats att säga att det underlättar om du söker hjälp Yin : hos en utomstående kompetent person. En coach, terapeut eller dylikt.


Patriarkatet i världspolitiken

George W Bush och den nuvarande amerikanska administrationen, samt Ariel Sharon och många andra världsledare, använder sig ofta av helikoptrar och flygplan i sin krigföring. Luften är ett manligt attribut och jorden är kvinnlig. Piloten högt uppe i luften kan förhålla sig iskall till de människor som drabbas av hans/hennes bomber och missiler. Denna isande kyla inför konsekvenserna av våra handlingar gäller även många negativt manligt iskalla toppar inom näringslivet och i den offentliga förvaltningen. Redan i nyhetssändningar under det första så kallade "Gulf kriget" i slutet av 80 talet fick vi se startande F16 plan fullastade med bomber och missiler, eller artilleri avlossandes den ena projektilen efter den andra. Dessa generaler vill förhålla sig objektiva och de vill att även vi ska vara objektiva och imponeras av precisionen och den tekniska elegansen hos de vapen de producerat. De vill inte att vi ska se lemlästade kroppar och gråtande föräldralösa barn. Nej, det är alldeles för verkligt.


Kroppar som objekt

I kvinnoförnedrande och mansförnedrande porrfilmer är människokroppen ett objekt. Det är ingen slump att fler män än kvinnor tänder på detta mekaniska penetrerande. Män får ju på ett tidigt stadium i livet lära sig att stänga av känslor som omtanke och medkänsla. Det finns en viss komik i det hela. En galenskap… Det hela är en yttring av att vi hamnat totalt vilse. Att vi befinner oss långt borta ifrån oss själva. Sex och erotik handlar ju egentligen i första hand om kärlek, samförstånd och enhet. Vi har fortfarande möjlighet att hämta hem vår rättmätiga rätt till oss själva och i förlängningen så även till våra fysiska kroppar.

Vad gäller föda så köper vi kött inslaget i plast och samtidigt tycker vi att det är grymt att plåga djur. Är DU beredd att skära huvudet av grisen och dela upp kroppen i filéer, kotletter, innanlår med mera? Eftersom vi äter kött så måste ju någon göra det. Det går att göras med oändligt mycket större respekt och vördnad än vad som görs i dagens löpande band slakterier. I dessa är den viktigaste faktorn ekonomisk vinning och kall känslokall effektivitet.

Inom sjukvården ligger fokus på mediciner i flytande och fast form. Om du har symptom A tar du piller B etc. Att det handlar om människor glöms bort. Cirka en miljon människor i Sverige är satta på åtgärder. En stor del av dessa är långtidssjukskrivna. Jag vågar påstå att en stor del av dessa fall skulle kunna avskrivas, helt eller delvis, om vi tillförsäkrade oss förmågan att se människans behov av att bli lyssnad på och av att få respekt. Vi har en otroligt kraftfull inre förmåga till eget helande. Inom sjukvården kallas detta för spontan remissans. Detta ska bortses ifrån och räknas av i s.k. vetenskapliga rapporter. Egentligen är det ju den spontana remissansen som är intressant. Problemet för vissa är att det inte går att tjäna pengar på denna även om samhället i stort skulle spara ofantliga summor.


Förmågan att låsa inne känslorna

Vår inlärda förmåga att låsa inne känslorna förorsakar många problem. Att tro att det går att stänga av känslor är fel. Det enda som händer är att de låses inne och får sitt utlopp på annat sätt. Denna förmåga eller handikapp att låsa inne känslorna blir vi lärda ifrån det att vi är små bebisar. Var en riktig karl, var en söt flicka, gråt inte, deppa inte, var inte arg, skärp dig, ryck upp dig mm. Är det konstigt att unga människor exploderar i gatuvåld, våldtäkter, självdestruktivitet och till och med självmord? Vart ska all denna tillbakatryckta naturliga energi ta vägen när dess naturliga utlopp stoppats? I samhället i stort kan vi se konsekvenser av detta i polisbrutalitet, gängslagsmål på stan, tortyr av fångar i Irak, respektlösa påhopp bland politiker & i krig och konflikter överhuvudtaget.


Det är dags att säga stopp

Vi vill innerst inne inte ha det så här. Det är dags att säga NEJ till maktfullkomliga och känslokalla/objektiva ledare på alla nivåer som inte respekterar jorden de vandrar på och de medmänniskor som föder dom. Det är dags att säga STOPP nu! Det är dags att vi börjar dela med oss och det är dags att vi respekterar allt levande. Det är dags att säga JA till KÄRLEK, OMTANKE & ENHET.

En tankeväckande jämförelse

Jämför första moseboks sex dagar med den geologiska tideräkningens fyra miljarder år.

Med den tideräkningen motsvaras en dag av ca, 666 miljoner år.

Fram till middagstid på Tisdagen gick åt för att sätta igång skapelsen. Då tog livet form, och organismerna utvecklades på fyra dagar.

Kl 16 på Lördagen kom jätteödlorna.

Fem timmar senare när redwoodskogen kom, var de utdöda.

Tre minuter före midnatt kom människan.

En kvarts sekund före midnatt föddes Kristus.

1/40 sekund före midnatt började den industriella revolutionen.
Många tror att det vi gjort under 1/40 sekund kan fortsätta i all evighet.
De anses vara normala, men de är spritt språngande galna.

/Okänd

Det är dags att höja vår medvetandenivå
Det är dags att börja lyssna, för att sedan övergå i ett evigt lyssnande ur respekt & kärlek för det under som livet är.


Om författaren

Författare:
Tommy P.A. Larsson

Om artikeln

Publicerad: 18 maj 2004 13:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: