sourze.se

Kvinnofrid - nu!

I efterdyningarna av Tumba-målet.

De senaste dagarnas reaktioner på domen i det mycket uppmärksammade så kallade Tumba-målet saknar, i mitt tycke, motsvarighet i modern svensk juridikdebatt. Slagen har utdelats såväl ovan som under bältesnivå och har många gånger helt saknat nyanser. Detta är inte en fortsättning på den debatten, utan förhoppningsvis snarare en början på en debatt om något mycket mer basalt.

Aktuella siffror från en undersökning genomförd av Länsförsäkringar gör nämligen gällande att hela 60 procent av de unga kvinnorna är rädda för att bli våldtagna, samt att mer än hälften ur samma åldersgrupp inte vågar vistas ensamma ute på kvällstid. Ser man till den totala gruppen intervjuade kvinnor, såväl de yngre som de äldre ålderskategorierna, är hela 41 procent rädda för att utsättas för våldtäkt TT.

Skälen till att dessa rädslor finns är nog nästan lika många som det antal kvinnor som blivit tillfrågade i försäkringsbolagets undersökning om svenskars oro för våldsbrott, men jag är av den åsikten att vilka skälen än är så är de rätt och slätt oviktiga. Det är helt enkelt "bara" så oerhört tragiskt att så många kvinnor dagligen går omkring med denna djupt rotade oro för att utsättas för våldshandlingar av olika slag.

Vi måste verka för att skapa sinnesro och faktisk trygghet för dessa i dagsläget uttryckligen rädda kvinnor, jag efterlyser kvinnofrid - nu!


Om författaren

Författare:
Linda Björling

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2004 11:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: