sourze.se

Dags för individuell lönesättning!

Kommunals och Vårdförbundets löneförhandlingar visar vägen. Fiasko för kommunal och toppresultat för vårdförbundet!

Eva Fernvalls och Edel Håål Karlssons artikel i DN debatt på påskaftonen visar klart och övertygande att lönenivån inte befrämjas av centrala löneförhandlingar i Stockholm. Med individuell lönesättning har sjuksköterskorna fått femtio procent högre lön på nio år, vilket är mer än genomsnittet på arbetsmarknaden. Det skulle vara intressant att se motsvarande siffror från kommunalarbetarförbundet, som under samma tid traskat på med kollektiva förhandlingar om lönerna.

Det kan inte vara rimligt att fortsätta med modellen att genom centrala avtal i Stockholm sätta löner för miljoner anställda - låt vara att man för syns skull för lokala förhandlingar i slutändan. Det naturligaste är att lönerna förhandlats lokalt mellan företaget och de lokala fackklubbarna. Det är ju parterna på det lokala planet som är bäst skickade att bedöma medarbetarnas arbetsresultat. De kan också bäst bedöma ramen för lönehöjningarna.

Det är hög tid att införa den individuella lönesättning, som tillämpas inom Vårdförbundet, för alla fackförbund. De kollektivavtal som styr flertalet LO-förbunds löneutveckling innebär att en arbetare med lång erfarenhet inom ett yrke i stort sett har samma lön som en oerfaren inom samma yrke. Medarbetare med 30-35 års erfarenhet har ett par tusenlappar mer i månaden än en ren nybörjare. Exempel kan lätt plockas fram inom de olika fackförbundens arbetsområden.

Man får hoppas att erfarenheterna från Vårdförbundet sätter igång debatten om lönesättningen.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 11 apr 2004 11:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: