sourze.se

Feminismen urholkar jämställdheten

Feminismen besitter en oskuldsfull svaghet som får den att verka oseriös. På grund av okunskap riskerar jämställdheten att urholkas, detta tack vare "feminismen".

Jämställdhet är feminism, feminism är jämställdhet. Men när man frågar gemene man om de är feminister svarar alltför många nej. Ger man istället frågan om de är för jämställdhet svarar de "ja, det är klart jag är". Oftast.

Vad är då skillnaden? I debatter är feminism och jämställdhet i princip sak samma. Varför är då inte alla som är för jämställdhet feminister? En orsak är att så kallade "tok-feminister" smutskastar ordet feminist.

Vissa har fått den föreställningen om feminister att de vill att dagens maktbalans med en majoritet av män ska bytas ut till en maktbalans där kvinnor istället är i majoritet. Ett fåtal har tyvärr även den uppfattningen om framtidens samhälle. Att det nu är kvinnornas tur.

Feminismens ursprung kommer från kvinnans rättigheter i samhällhet och att bli jämställd men mannens. När vi pratar feminism går tankarna alltför ofta till den feminina kvinnan och inte till den jämställdhet som vi eftersträvar. Resultat blir att många män och kvinnor slår ifrån sig jämställdhetsfrågor eftersom de inte vill diskutera feminism. Och här har vi problemet. Ordet bygger i sig inte på att mannen ska tillföras några rättigheter, även om femister vill det. Detta leder mest till en massa tjafs istället för en vettig diskussion om hur vi ska gå tillväga i jämställdhetsfrågorna.

Problematiken bygger alltså på att ett sketet ord hindrar jämställdhetsfrågor. Kanske är det på grund av okunskap eller är det så att det fattas ism-ord i vårt språk. För ordet feminism förstör mer än tillför i sammanhanget jämställdhet. Utan ordet feminist skulle inte den här texten skrivits, istället kanske en karta över hur vi skall nå ett mer jämlikt och rättvist samhälle kunna ritats.


Om författaren

Författare:
Gustaf Wiklund

Om artikeln

Publicerad: 07 apr 2004 13:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: