sourze.se

MarDrömmarnas land?

En gång i tiden var detta Hoppets land. Dit man sökte sig för att komma undan förtryck och svält.

En gång i tiden var detta Hoppets land. Dit man sökte sig för att komma undan förtryck och svält. Men människorna i detta land glömde med åren varför de kommit dit. De började själva att praktisera sina gamla herrars metoder och utnyttja sin makt till att förtrycka. Som förövning började de med det egna landets invånare där alla med fel tro, fel hudfärg och fel bakgrund, dödades, fängslades eller tystades med hjälp av lagar eller opinion.

Och får de hålla på några år till, kommer halva befolkningen sitta inspärrad. Medan den andra halvan vaktar.

Så klev de in i världspolitiken. Leende mottogs de som räddare och vänner. Samtidigt som de i kulisserna spelade sitt eget spel. Roffade åt sig så mycket makt de bara kunde i hemlighet. Idag bryr de sig inte ens längre om att smyga i kulisserna. Istället klampar de ogenerat på och spelar efter sina egna regler. Skriva på miljöprotokoll som begränsar utsläpp? Förbjuda landminor? Inget undantag för AMERIKANER i internationella lagar om krigsförbrytelse!? Hjälpa AIDS-drabbade länder utan en massa krav? Betala FN den årliga avgiften? So what? Not interested. Vi skiter i resten av världen, om ni inte gör som VI vill.

Så rasade WTC i N.Y. och när "efterforskningarna" pekade på Afghanistan, var det bara att bita i det sura äpplet. Och slänga till FN en del av de pengarna man struntat i tidigare. För man insåg snart att utan hjälp, skulle man inte komma långt. Under protester från stora delar av världen bombade man sedan ett i spillror redan slaget land. I demokratins och vedergällningens namn. Så skulle man befria den Irakiska oljan. Å, sorry, folket skulle det visst vara. Man klampade in med bomber och granater och spelade herre på täppan. Dunkade sig själva i ryggen och lovade ordning, reda och frihet, till ett folk som redan levt under en diktatur. Nog blev det ordning alltid. Döda civila, skjutna journalister och sprängt FN högkvarter. I ett land som är "befriat" och har "fred".

I valet mellan pest och kolera väljer man kanske pest. Då fanns det åtminstone mat, vatten och någon form av polis. Som höll efter de vanliga tjuvarna och banditerna. För vad nyttjar det att byta ut en regim mot en annan, om det ändå är kaos? Allt jänkarna hitintills gjort är att begå misstag. Invasionen av Afghanistan och Irak. De hade funnits andra sätt att bli av med Saddam.

Tro sig vara välkomna. Ingen plan för efterarbetet. Utesluta resten av världen i rädsla för att förlora "marknadsandelar". Jobben och pengarna är öronmärkta för amerikanska bolag. I landet finns ju olja, som man kan ta som betalning. Något som saknas i Nordkorea, vilket gör att det landet inte är intressant. Trots att det där bevisligen finns massförstörelse vapen. Och inte bara en vag misstanke. Det kaos som amerikanarna ställer till med i världen drabbar sedan alltid oskyldiga människor. Människor som vill hjälpa och inte bara är ute efter makt och tillgångar. Undra på att det "smäller" högt och lågt världen över. När desperata människor utför desperata handlingar. Förståeligt, men absolut ingen ursäkt.
Nej, "president" Bush, vill du erövra världen, så smäll upp fler McDonalds, sälj mer Cola, film och dataspel. Och landet i fråga är snart både tandlöst och oförmöget att mobilisera någon form av försvar. Men då har vi åtminstone själva valt vår situation.

Detta skrev jag i augusti -03 och det enda som hänt sedan dess är att ännu fler dött. På båda sidor. Man blir så trött på alla dessa idioter som håller på och härjar ute i världen. Oberoende av om det är i Mellanöstern eller f.d. Jugoslavien. Tänk om dumhuvudena kunde lägga ner lika mycke energi på att försöka göra något vettigt åt situationen, som de lägger på att slå ihjäl och spränga oskyldiga människor i luften.

Även de här två dikterna är skrivna under denna period:

Beating around the Bush
"Hör ni grabbar, det börjar bli trångt på Kubabasen
Vi behöver mer space för de där muslimska asen
Tysken han hade tur som kunde använda gasen
För att bevara den överlägsna ariska vita rasen
Ryssarna coolade ner alla heta känslor med is
Gott om ont om plats blir vår nästa stora kris
Men vi får på inga villkor lämna synliga bevis
Så finn mig en avskiljd plats där ingenting trivs "

"Varje hörn av vårt kära gamla klot är snart känt
Med journalister smygandes på varje slänt
Så vad sägs om lilla månen, Herr President?
Brott mot mänskligheten får EJ sättas på pränt
Då får vi en jättestorm istället för stark kuling
Och Ni blir utnämnd till århundradets Fuling
Som bara försöker ta oljan av Herr Struling
Ni är ju ingen mördande diktatorisk guling!"

"En lysande idé, Herr Krigsminister!
Där är miljön garanterat syrefattig och bister
Där överlever inte heller snokande journalister
Stället passar faktiskt för alla sorter av ligister
Dit kan vi skicka alla som bryter mot VÅRA lagar
Framför allt de som bara på oss gnäller och klagar
Tänk att få härska och bestämma årets alla dagar
För här nere behåller vi endast de som oss behagar"

Usch och Blä!
Mucka inte med Amerikas förenade stater
För då regnar snart både bomber och granater
Notan för missar och civila mord
Dumpas sedan lämpligt på Annans bord
Terrorister det hittade de tydligen inga
Och spår efter kemikalier, de var ringa
Så nu flyttas fokus mot andra objekt
Medan resten av världen hukar förskräckt
Vad mer kan deras giriga blickar ha sett?
Som får blodet att bulta och brinna hett
Så jag säger bara Usch och Blä!
Trots att de fått undan ett riktigt fä


Om författaren

Författare:
Ilona Betula

Om artikeln

Publicerad: 01 apr 2004 10:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: