sourze.se

Ockerhyror i Socialtjänstens alternativboenden!

Nu är det är aktuellt att prata om bostäder och hyror
på grund av den bostadspolitiken som förs i Stockholm.

Efter tomma löften hit och dit om att hemlösa, invandrare, missbrukare, psykiskt sjuka, förtidspensionärer och misshandlade kvinnor prioriteras i bostadsfrågan av våra folkvalda, i alla fall om dom själva har ordet, då kan man samtidigt fråga sig hur Socialtjänstens och frivillig- organisationernas olika stegboenden och andra
alternativrum, som hänvisas till våra utsatta grupper
i samhället istället för en bostad har de högsta
lägenhetshyrorna i hela Stockholm. Vad jag menar är att dessa olika grupper av utsatta människor som blir anvisade dessa alternativboenden inte har den inkomst som krävs för att klara den ockerhyra som tas ut för dessa rum och därefter få en dräglig levnadsstandard.

För rummen på mellan 19 - 23 kvm betalas en hyra på
mellan 3500 - 4000 kronor i månaden, vilket gör en
hyra på ca 1900 kvm/år. Denna höga kostnad skylls
sedan på personalomkostnader och att de är möblerade.
Om jag bodde på något av dessa boenden skulle inte jag
vilja ha någon personal i mitt rum. Det är nog trångt
ändå. Margareta Olofsson har faktiskt uttalat orden
egen regi när det gäller dessa alternativboenden och
om så vore fallet varför får jag då inte möblera själv.

Därför tror jag också att dessa ockerhyror permanenterar bidragsberoendet och får människor att hellre fortsätta att gå på socialbidrag och ta ett svartjobb än någon arbetsmarknadsåtgärd. Detta på grund av att man förlorar på att jobba med den lön som erbjuds på de arbetsmarknads-åtgärder som staden kan erbjuda. Detta kan också vara en av anledningarna till att många väljer att ställa sig helt utanför systemet och hellre bo på offentliga toaletter eller i någons port eller soprum. Man har helt enkelt inte råd att bo på våra alternativboenden som faktiskt är byggda för att underlätta för de utsatta grupperna i samhället.


Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 25 mar 2004 15:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: