sourze.se

Behovet att bli bekräftad

Samhället genomsyras av brist på bekräftelse för den man är. Det är roten till många problem i samhället. Men ingen gör något åt det.

Jag kom just på att detta är ett så otroligt aktuellt ämne, faktiskt. Behovet att bli bekräftad präglar vår värld nu idag. En stor del av världens konflikter idag beror på behovet av bekräftelse. Ta muslimerna t.ex. Deras ständiga jakt på att bli uppmärksammade genom våld, som är en följd av mindrevärdeskomplex, som är en följd av brist på bekräftelse; må det vara från Allah eller från släkt, vänner eller hela världen. Det är ändå så uppenbart vad de lider av. Ett behov av bekträftelse.

I vår del av världen är problemet nästan osynligt. Det finns folk som skäms över vilka de är, men som gör det i det tysta. Problem som det här tystas ner. Varför? Varför skäms vi över oss själva? Varför apar vi efter trender som vi vet inte är vi? Varför tröstäter vi, varför panikbantar vi? Varför måste vi till varje pris vinna? Varför måste vi bränna ut oss på jobbet? Frågorna är så många och svaret så tydligt: vi blir aldrig bekräftade för vilka vi är, att vi duger, att vi är så otroligt bra och imponerande individer. Det är snarare tvärtom: samhället motarbetar all form av bekräftelse. Nya trender pumpas ut; nya bantningsmetoder, nya kläder i mindre storlekar, bilder på superslimmade kvinnor och män. Media höjer idealen, man strävar mot perfektion. Helt i onödan. SKulle man sträva efter psykiskt välmående istället skulle saker se helt annorlunda ut. Skratt istället för gråt. Glädje istället för sorg. Vi skulle se fram emot nästa dag istället för att fasa den. Tänk på det!

I vårt samhålle är saker som ekonomi, politik och rättsväsenden mycket viktiga, i kontrast till mellanöstern där man åberopar vad som står i Koranen som de regler som skall följas och där saknas utvecklad politik, ekonomi och rättsväsende. I vårt samhälle, vad man än säger, gör man sitt bästa för att dölja interna problem, dvs psykisk ohälsa bland det egna folket. Något som spritt sig enormt det senaste seklet och fortsätter åt det hållet.

Nu skall jag inte skena iväg och beskriva västvärldens alla problem och dess faktorer. Vi pratade om behov av bekräftelse. I vårt samhälle är avsaknaden av bekräftelse tydlig överallt. I familjen, i kompisgruppen, i skolan, på jobbet, i hela vårt samhälle.

Det finns säkert de som undrar vad jag menar med bekräftelse. Det kan handla om så enkla saker som att man säger att man är väldigt duktig. Men man skall inte bara få höra det en gång av en person, man skall höra det ofta av många personer. Det handlar om självkänslan. Det är den som byggs upp om man blir bekräftad. Och bättre självkänsla betyder att man blir säkrare som person och mår bättre, man jobbar bättre och man blir allmänt gladare och troligen trevligare mot andra. I samhället saknas det att man får bekräftelse av egen fri vilja. Står det inte i ett papper att man måste bekräfta varandra gör man det oftast inte. Och om det skulle vara en regel, att man tvingar fram beröm, så skulle nog hela poängen med att bli bekräftad gå förlorad och man skulle som person bli ännu mer osäker på vad folk egentligen tycker om en själv.

SÅ slutligen: bristen på bekräftelse är ett enormt problem som genomsyrar hela världen och gör folk vilsna, oroliga och stressade - helt i onödan. Det är en av rötterna till allt ont. Gräv upp roten och bränn den, för det skall inte vara så här otroligt svårt att bli bekräftad för den man verkligen är.

Mitt råd: säg snälla saker till varandra. Beröm varann, påpeka de speciella egenskaper ni särskilt gillar hos en person och till personen i fråga. Det kanske inte alltid är lätt men det behövs. Vi vill ju inte förloras bland samhällets allt tjockare dimmor och glömma vilka vi egentligen är.

Hur omöjligt det än verkar måste vi stå på oss mot samhällets mall för perfektion. Vi måste erinra alla att vi duger som vi är. Att vi redan är perfekta. Vi behöver inte tighta byxor i storlek XXS eller tröjor i storlek megaminimum.


Om författaren

Författare:
Carl Ottervad

Om artikeln

Publicerad: 24 mar 2004 09:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: