sourze.se

Terrorism- det nya hotet från förr

Terrordådet i Madrid utfördes av radikala muslimer. Radikal islamism är ett hot mot demokrati och frihet. I fundamentalismens skugga anas järnkorsets silhuett.

Ändamålet helgar inte medlen. Antiterror kan inte likställas med terror och terroristdåd är knappast desperata uttryck från kulturer i Mellanöstern som vill bibehålla och bevara sin egen identitet mot västligt inflytande. Det handlar inte om hamburgerkultur, Coca-Cola eller "den store Satan" i Väst kontra exploateringspolitik i öst. Det handlar om en medveten politisk och religiös fanatism, utan empati för de mänskliga offren eller respekt för demokratiska regler. En gengångare från 40-talets Nazityskland som sveper över världen.

Förintelsen anses som det mest extrema folkmordet i historien. Det skedde på industriell, byråkratisk väg och helt vanliga människor deltog i mördandet. En fanatisk ledare strävade efter världsdominans och i Tyskland var nazismen religion. Empati med offren saknades och judar i arbetslägren dehumaniserades, precis som hos islamistiska fundamentalister och terrornätverk som Al-Quaida, 70 år senare. Ett mänskligt liv är värdelöst och människor i väst dehumaniseras och demoniseras i religionens namn. Vad fanns empatin den 11 september? Hur kan mord på oskyldiga försvaras eller förklaras?

Islam är en stor civilisation som bidragit till mänsklighetens utveckling genom sin rika kultur. En av grundpelarna i Koranen är "allmosan" som ges till de fattiga. Islam har alltid varit den mest toleranta av de tre religionerna gentemot andra religioner. Ekvationen haltar, hur går detta ihop med självmordsbombare och terrordåd?

Historieforskaren Yehuda Bauer kallar det för "radikal islamism", inte Islam men en mutation av Islam.

"Radical Islam explicitly calls for mass murder and extinction, first of all of non-radical Moslems and their governments, for the abolition of nation states, for the murder of Jews, Christians and Hindus, for world government to be conquered by force. Some states, fearful of repercussions, and thinking that if they keep their heads down they will be spared, inadvertently help to increase the danger of this ideology, which is the motor of current worldwide terrorism." Bauer skriver att radikal islamism är ett hot mot hela världen som måste bekämpas genom samarbete med icke-radikala muslimer och en vilja att förstå och åtgärda de problem som skapar grogrunden för fundamentalismen. En global solidaritet.

Ett av de begrepp som myntats är Jihad, eller heligt krig. Islamiska Jihad är den grupp i Israel som utför de flesta självmordsattentaten. Sayyid Mujtaba Musavi Lari beskriver vad Koranen säger om Jihad;
"Fight in the cause of God against those who attack you. But be careful to maintain the limit, since God does not love transgressors. The force used must never exceed that limit in order to exact revenge or impose an imperialistic conquest."
Hur kan terrordådet i Madrid med över 200 döda och otaliga skadade människor gå ihop med Koranens vilja om minimalt våld och bara i självförsvar?

Svaret är att den radikala islamismen har mer gemensamt med maktpolitik och imperalism än med religion. Dör du i strid så kommer du till Allah. Etik och moral har satts ur spel och detta gör den så farlig. Våldsdåd kan drabba vem som helst när som helst. Redan nu växer antisemitismen i Sverige främst bland unga araber och muslimer. Antisemitism, islamofobi liksom radikal Islam måste bekämpas men det är lättare att sticka huvudet i sanden istället för att ta itu med problemen.

Vad händer efter Madrid 2004? Spaniens tillbakadragande av trupper från Irak är kanske en berättigad åtgärd men i helt fel tidpunkt. Signalen blir att massmord lönar sig och att terroristerna vunnit. Icke-radikala muslimska religiösa ledare och imamer världen över borde fördöma attentaten hårdare och förklara att de strider mot Koranen. Historien är nära att upprepa sig men i andra kläder. Vad hade hänt om världens länder inte bekämpat nazismen? Europa måste samarbeta för att lösa problemet innan rädsla och förtryck blir vardagsmat. Innan samhället blir ett slutet samhälle, skuggan växer och Hitler skrattar i sin grav.


Om författaren

Författare:
Ninna Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 22 mar 2004 14:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: