sourze.se
Artikelbild

Flyktingars första bostad måste prioriteras

Det är helt oacceptabelt att klyftorna ökar mellan människor med rötter i andra länder och svenska medborgare.

Integrationsverkets senaste rapport signalerar att vi måste fördjupa insatserna i integrationsarbetet och det måste ske i hela samhället.

Integrationspolitiken omfattar frågor om invandrares introduktion i det svenska samhället och ersättning till kommunerna för flyktingmottagande, svenskt medborgarskap, åtgärder för att främja lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett bakgrund.

Låt mig påminna om målen för vår integrationspolitik:
· Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund
· En samhällsgemenskap med samhällets mångfald som grund
· En samhällsutveckling som kännetecknas av ömsesidig respekt för olikheter inom de gränser som följer av samhällets grundläggande demokratiska värderingar och som alla oavsett bakgrund ska vara delaktiga i och medansvariga för.

Idag finns en större medvetenhet i samhället om de integrationspolitiska målen, dvs om allas lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Samtidigt är skillnaderna inom flera områden mellan invandrare och svenskfödda fortfarande för stora. Det har ju inte minst Integra-tionsverkets senaste rapport visat. För att minska dessa skillnader i möjligheter och villkor måste fler konkreta åtgärder och program genomföras. Arbetet med Storstadssatsningen är ett sådant exempel. Rapporten bekräftar att fortsatta särskilda insatser till vissa storstadsområden som fungerar som första bostad för flyktingar måste få utvecklas och investeras i. Jag har själv mina rötter i Grekland. Mitt uppdrag sin riksdagsledamot i Sverige ger mig många tilllfällen att påverka mottagandet av människor som kommer både från andra europeiska länder och utomeuropeiska. Jag har goda erfarenheter och ser även mycket positiva exempel där integrationspoliken fungerar. Vi kan aldrig acceptera att klyftor växer men det finns också många goda exempel på framgånsrik integrationspolitik.


Om författaren

Författare:
Nikos Papadopoulos

Om artikeln

Publicerad: 22 mar 2004 10:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: