sourze.se

Räddare än så här blir vi inte!

Referat SM-kvalmatchen i Ishockey HK Kings Vs Limhamn Limeburners 1-11

Referat HK Kings-Limhamn Limeburners 1-11 22feb/10.45

RÄDDARE ÄN SÅ HÄR BLIR VI INTE!

Försnack

En sån där "kanske-en-vårdag-ändå-dag" idag. 07.30 ringde klockan hos mig i min HSB etta på Rosengatan. Ungefär samtidigt så ringde klockan hos tjejerna som sov över i övernattningsstugorna bakom ishallen tur att dom finns. Skillnaden var att jag stängde av klockan och somnade om och drömde om framtida segrar medan tjejerna gick upp förväntansfulla och spända av dagens kommande aktiviteter. Min katt har börjat löpa igen och lämnar varken mig eller mina grannar med en god nattsömn, snart går hon en match mot veterinären. Jag däremot, får gå på en roligare match mot Limhamn Limeburners och en helt annorlunda dag i ishallen tillsammans med 182 människor. Gåshud!

Superengagerade lagledaren Peppe ringer dock en halvtimma senare och vill att jag mentalt förbereder mig för att ta mig ner till ishallen. Vilket fantastiskt gäng som omger detta laget tänker jag och skrattar när jag får på mig kläderna. Drygt en timma senare har jag tagit mig den nödvändiga kilometern till ishallen och möter ass tränare Mikael Fritz i förrådet med ett "God morgon" och ett välbehövligt leende. Bra Start! Matrialandet börjar: -Var är supermatrialarn Anders Svärd?? Hoppas inte han har lånat ut sig som materialare igen till något annat lag. Hans fru har tagit sig ner till ishallen och budar ut att han blir något sen. Firmafest och Frölundamatch på "Èn och samma gång" gör att bilen blir något trögstartad på morgonen. Nöjd med detta meddelandet så drar jag igång med kaffet, ner med vattenflaskorna, kolla verktygsväskan och ta med puckspannen och bär, bär, bär. Härligt, nu är man igång igen!

I ishallen hör jag också en välbekant röst. Rösten närmar sig och sträcker ut en hand med ett brett leende för att hälsa. Ingen mindre än HK Kings ordförande Ulf Person har uppenbarat sig och verkar glad och engagerad. Han har fått rollen att sitta i speakerbåset och verkade ohyggligt nöjd med detta. Strax därefter möts jag av ännu en utsträckt hand, det är ordföranden i Hanhals IF, Bonny Wernersson som vill se sin dotter spela i "det andra" laget. När jag delar ut matchprotokoll i caféet så möts jag av ett gäng tjejer som skriker -"jag vill också ha", glatt förvånad får jag veta att det är tjejhockeylaget Järnbrott som samlat sin trupp och tatt sig ner till Kungsbacka från Frölunda för att se matchen. Gemensam middag med vårt lag och Limhamn väntar tydligen efteråt hörde jag någon säga med tindrande ögon. I caféet hittar jag också Carina som var med och startade just detta tjejhockeylaget förra året. När jag kommer ut i gamla hallen möts jag av en gigantisk röd banderoll uppsatt ovanför båset som det står "Skånehockeyns Stolthet- Limhamn Limeburners" och utanför, på P-Platsen så står det en buss i mångmiljonklassen värdigt vilket VM-lag som helst. Saken är biff. Det blir helt klart en annorlunda dag i ishallen idag…

MATCHEN

FÖRSTA PERIODEN
Två snabba mål i början. 27 sekunder in i matchen respektive 1.06. Bägge av spelaren som platsar i världslaget och som spelar för sveriges landslag, Erika Holst. Lite oturligt kan man tycka att det blir mål direkt. Det märks att tjejerna är nervösa och spända. .Vi gör det enkelt för Limhamn att koppla grepp. Jag hör hela vägen upp till läktaren att Maria Hansson skriker "ta det lugnt"! Kanske hjälpte detta för målen slutade trilla in på ett tag. Efter denna start blir det en hel serie av utvisningar. Sönderhackat spel är till vår fördel och utvisningarna är lika fördelade mellan båda lagen. Matchstarten påminner väldigt mycket om en U16 match mot killarna med oskärpa i början. Perioden fortsatte med tungt tryck framför Sandras målbur och våra tjejer får försvara sig heroiskt framför mål. 0-3 kommer 8.50 och 0-4 är snyggt gjort med två dragningar och uppvisning i bra skridskoteknik. 0-5 görs snyggt av Pernilla Winberg och där slutar perioden.
3 skott på mål lyckades vi få iväg mot Limhamns 20. Det talar ju ganska mycket för sig själv.

ANDRA PERIODEN
Första perioden var väntad, andra var grymt bra. Det är ett nytt lag som kommer ut från omklädningsrummet. Den mentala anspänningen verkar ha släppt och tjejerna kan spela SITT egna spel. Coach Högberg har sagt det han ville till laget. Man har fått stå på is mot ett elitlag i en period och räddare än så här blir vi inte.
Under den här perioden var laget mycket, mycket bra under en lång period. På ett uppvisningsnummer av Hanna Hansson och Maria Hansson där Hanna med bra fart snurrade upp en drös Limbrännare för att passa Maria och där Maria sedan avslutar med skott strax utanför straffområdet i mål. Tid 36 sekunder in i andra. Lika dålig start som vi hade i första lika bra start var det i andra. Dock hann bara två och en halv minut gå så reducerade, ja just det vi har hört namnet förut, Maria Roth på en retur till 1-6 bakom Lisette som nu fått den planerade chansen. Strax därefter också ett ribbskott av Holst som avlöstes av en hel kaskad av stolp och ribbträffar gjorda av en symfoniorkester som fått gå bärsärk på istid. Lisette verkar vara bästa kompis med sin stålram. Aldrig tidigare har jag skådat liknande i mängden konstiga läten gjorda av puck och metal. Under den här tiden ordnar Kings Tjejer några fina uppspel och har faktiskt riktigt bra puckkänsla i en lång stund. Några vassa chanser skapas som drar med publiken i en klapporkester, heja-ramsor och suckar.Till slut finns det gränser även för hur länge Lisettes kompisar ställer upp. 1-7 och 1-8 ordnar Maria Rooth till slut och 1-9 hinner det att bli innan andra perioden är slut.

TREDJE PERIODEN.
Tredje perioden börjar med mål direkt av Limhamn av Pernilla Wiberg efter 59 sekunder i övrigt verkade Limhamn nöjda eller trötta för tredje perioden blir inte lika händelserik. Visst är det press, det vill jag inte förneka för 1-11 kommer 13.19 av demonen Maria Rooth. Lisette och Sandra i buren var sådär underbart bra som dom kan bli när det hettar till. Fortsätt så och vi får ett underbart slutspel! I övrigt en massa credit till hela laget som uppträder så stabilt från starten av andra perioden och framåt och med ett stort hjärta och självförtroende. Det känns fel att börja nämna någon före någon annan så jag avstår. Vi är nu åttonde bästa damlag i Sverige, det kan ingen ta ifrån oss oavsett hur det går i slutspelet. Ingen räknar med att Kungsbackas ettåriga Tjejhockeylag skall kunna åstadkomma någon förändring i hockeysverige. Vi har allt att vinna och absolut ingenting att förlora.

EFTERSNACK

Kings tjejlag förlorade ikväll en mycket bra ishockeymatch hemma på Länsförsäkringars Arena inför 182 personer. Limhamn vann helt rättvist matchen med 1-11 och jag tror inte att någon missunnar Limhamn poängen.
Det är så olika vad man tycker om en sådan här match med ett sånt här resultat. Stirrar man sig blind på resultatet och kommer ner till ishallen totalt ovetande om dessa två hockeylags historia så är det solklart att uppfattningen blir en annan än den som vet om att Kings håller på att skapa sin hockeyhistoria just NU. En bara ett år gammal tjejhockeyverksamhet ställs mot Limhamn med mångårig tradition med andra förutsättningar.
Förutsättningar, allt handlar om förutsättningar och vilka förutsättningar har våra tjejer jämfört med elitlaget Limhamn med tider på is som bara vi vågar drömma om och med tanke på dessa förutsättningar - hur spelade då laget? Helt plötsligt så ställs resultatet i annan dager. Med tanke på våra förutsättningar så är faktisk resultatet en prestation, en riktigt bra prestation.

Mina damer och herrar, vi har faktiskt spelat mot ett lag idag som har 5 landslagsspelare varav två platsar i Världslaget! Med dom förutsättningarna så gör tjejerna otroligt bra ifrån sig.
Nu vet vi var vi står, hur bra Sveriges tjejhockeyelit är och hur bra/dåliga vi är jämfört med dom. Det är härifrån vi börjar att jobba nu.

Det är skönt att den här matchen är över så att vi kan börja på allvar nu och ta nästa steg framåt.

Röster från matchen

"Det känns förvånansvärt att inte toppen är bättre, jag vill absolut inte kasta någon skugga över
Limhamn men jag trodde ju att laget skulle komma hit och köra över oss med 3 femmor, men istället är det 2 - 3 spelare som gör matchen för dem och dessa
är ju riktigt duktiga."
- Coach Niklas Högberg

"Dom var duktiga, det här var ju riktigt roligt. Med tanke på att Limhamn hade Holst och Rooth så gick det riktigt bra för oss."
- Ulf Person Ordf HK Kings på riktig Ulf Person dialekt

"Dom stod emot bättre än jag trodde dom skulle göra. Ni har lyckats riktigt bra med tjejerna"
- Bonny Wernersson Ordf i Hanhals IF


Matchfakta
1:a perioden
0-1 0:27 Erika Holst Pernilla Winberg
0-2 1:06 Erika Holst ua
0-3 8:50 Anny Källum Maria Sönnerborg
0-4 12:34 Maria Sönnerborg ua
0-5 17:13 Erika Holst Pernilla Winberg
2:a perioden
1-5 0:35 Maria Hansson Hanna Hansson
1-6 2:59 Maria Rooth Erika Holst
1-7 11:03 Maria Rooth Pernilla Winberg
1-8 16:21 Maria Rooth Johanna Wernersson
1-9 16:59 Anny Källum Maria Sönnerborg
3:e perioden
1-10 0:59 Pernilla Winberg Maria Rooth
1-11 13:19 Pernilla Winberg Maria Rooth
Mål: 1-11 0-5, 1-4, 0-2
Skott: 15-46 3-20, 9-18, 3-18
Utv: Kings 13x2, Limhamn 11x2
Domare: Bengt Alderin

Publik: 182 personer.

MATCHENS LIRARE GICK TILL:
ALEXANDRA JOHANSSON HK KINGS- ERIKA HOLST LIMHAMN

SPELAROMDÖME:
Alexandra Johansson
Maria Hansson
Linda Dahlquist

PUBLIKBETYG:
Funderar på tre eller fyra men väljer fyra, det var ju trots allt 182 st och nästan alla sittplatser tagna i gamla hallen. Publik föräldrar och lagledare uppförde sig före, under och efter match. Hejaramsorna var inte många men familjen Ekstrand drog igång optimistiskt dock utan stöd av manskören bakom trots uppmaning. Svagt gubbar.


Om författaren

Författare:
Markus Fors

Om artikeln

Publicerad: 01 mar 2004 16:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: