sourze.se

Vänstern borde skämmas!

Det är lätt att sätta dubbelmoralen i halsen när man hör Lars Ohlys uttalande om mänskliga rättigheter. En man som kallar sig kommunist. Ska man skratta eller gråta åt vänsterpartiet?

Sverige är det bästa av världar. Ett demokratiskt land med folkvalda politiker och en rad politiska partier som alla säger sig värna om demokratin och människovärdet. Eller...? Man kan undra när man ser Vänsterpartiets agerande.

En gång i tiden fyllde vänstern en funktion. I början av 1900-talet var klassklyftorna stora och den vanliga svenska arbetaren saknade övergripande fri- och rättigheter. Under 90-talet profilerade sig partiet som ett feministiskt parti. Ett parti som värnade om de svaga i samhället. Men hur är det i dagsläget?

En kongress har hållits och redan från dag ett kom skandalerna. UNG vänsters ordförande Ali Esbati avgick i protest mot sextrakasserier inom partiet. På vänsterpartiets hemsida kan man läsa om deras hårda kritik av sexuella trakasserier inom försvaret. Man sätter dubbelmoralen i halsen. Vidare skulle det extra UNG vänstermötet hållas innanför lyckta dörrar för att "kunna lösa partiets inre motsättningar i lugn och ro". Jag blir alltid misstänksam vid sådana uttalanden.

Resultatet? Lars Ohly som ny ordförande. En s.k. traditionalist i motsats till mer nytänkande krafter inom partiet. En man som kallar sig för kommunist. Det är tragikomiskt men mest tragiskt hur en demokratiskt vald partiledare kan ta detta ord i sin mun. Men det är inte förvånande när man betänker Vänsterpartiets tradition av förnekande. Oavsett hur mycket man försöker bortförklara att det är teorin som är viktig håller inte resonemanget. Det hjälper inte att försöka dölja saker genom att kalla det för andra namn. Visst, i Stalins Sovjet var det inte "kommunism!" utan "stalinism". Men var bestod skillnaden av? Och vilka nya namn ska man uppfinna på de grova kränkande av mänskliga rättigheter som förekommer i andra länder? Kina, Kuba m.fl? Kommunismen förespråkar bl.a. revolution som ett medel för att åstadkomma detta. Men om våld krävs för att genomföra en politik, hur stor trovärdighet har den? Och krävs det inte alltid ett visst mått av våld för att upperätthålla samma politik. Kommunism är till syvende och sidst lika med ett kränkande av mänskliga och demokratiska rättigheter, utförda i otaliga länder under hela 1900-talet. Offer och anhöriga till offer från kommunismens brott i Sovjetunionen finns fortfarande i livet. Hur mår de vid Lars Ohlys uttalande?

Kommunismen i Sovjet krävde 32 miljoner människor liv. Människor torterades, misshandlades, mördades och dog en långsam död i arbetslägren. Kina är ett annat land där mänskliga rättigheter kränks varje dag. I Kambodja mördades människor utan urskiljning medan kända svenska debattörer och författare reste på besök till dessa länder och skrev positiva artiklar om kommunismens segrar. Det är märkligt att man använder sig av denna benämning utan att skämmas. Själv blir jag oerhört förvånad att detta händer i Sverige 2004. Men det som är dummare än en dumbom till politiker är alla de dumbommar som följer honom.

"Försvaret av demokratin hänger samman med kampen mot orättvisor och ojämlikhet. Vänsterpartiet vill försvara, utveckla och fördjupa demokratiska fri- och rättigheter." Så står det på Vänsterpartiets hemsida. Samtidigt som de har verkat för att lägga ner "Forum för Levande historia" som arbetar just för att försöka belysa folkmord, brott mot mänskliga rättigheter och konflikter. Efter att fler och fler seminarier kring Sovjetunionens brott stack i ögonen...
Om vänsterpartiet ska ha någon chans att fortsätta verka som ett demokratiskt riksdagsparti borde man tänka om. De har tappat mycket mycket mer än bara trovärdighet.Ska man skratta eller gråta åt dem? Just nu känner jag mest för att gråta.


Om författaren

Författare:
Ninna Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 26 feb 2004 12:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: