sourze.se
Artikelbild

Du man, känns pajaserierna okej?

Ur led är mansbilde

Häromkvällen var jag tvungen att fråga. Jag tror det var under reklamblocket mellan Motorjournalen och CSI, eller om det var CSI och Elitsoldater - den första utmaningen. Det spelar mindre roll, jag vill bara att du ska komma i stämning. Min man låg och halvsov på soffan när jag kände att det trängde på.

- Anders...
- Mmm...
- Hur känns det egentligen?
- Vadå?
- Blir du inte förbannad?

Jag förstår att han kan bli irriterad när jag ställer kryptiska frågor, precis när han har softat in på soffan. Men det här gällde ju honom. Jag började lotsa honom in i mina tankebanor.

- Kolla nu, där. Mannen som tramsar runt i skogen och berättar för sin fru, hon som sitter kvar i bilen, att det är där de ska bygga drömhuset, med italienska fresker, inomhuspool och riddarborg till barnen.
- Ja, vad är det med det?
- Och nyss var det den där reklamfilmen med frun som hinner tapetsera hela rummet, under tiden som hennes man försöker få till ett avancerat bakverk.
- Mmm...
- Och titta där! Nu är det mannen som gör sig till i köket för frun och ungarna. Titta när det där osmakliga svanhuvudet av paté och parmaskinka kalvar, hur hon himlar med ögonen. Fattas bara att... Jo, titta!
- Vadå?
- Nu är det volvoreklamen, hon kör och han sitter bredvid och fånar sig med fisken.
- Vart vill du komma?

Han är inte riktigt vaken. Vi brukar ha pigga och givande diskussioner och jag hade trott att han skulle vara med på noterna, men nu får jag hjälpa honom på traven.

- Blir du inte förbannad över mansbilden? Hur känns det att framställas som en lallande idiot?
- Jag tar inte åt mig. Det är väl det som är skillnaden.
- Vadå "skillnaden"?
- Om det varit kvinnor i de där reklamfilmerna...
- Ja?
- ...så hade ni kvinnor tagit det som ett kollektivt angrepp mot er som kvinnor.
- Men är det där en rättvis mansbild tycker du? Du som är en omtänksam pappa, förutom att du är en fantastisk kock och en Mr Handyman?

Jag pekar på TV-skärmen. En man håller just nu på att snabbt som sjutton städa undan i det stökiga vardagsrummet, placera ungarna i soffan och få dem att låtsas sova så att han kan skicka ett MMS till mamma på affärsresan som vill veta hur barnen mår.

- Det är klart att det inte är så smickrande, men ni har väl en del att ta igen? Det är nog en övergående pajastrend. Det bjuder vi på.

Han skrattar eftersom han vet att jag tycker det är retsamt att jag inte lyckades samla några poäng den här gången. Jag hade ju tänkt skriva en engagerad ledare om att nu måste ni män säga ifrån. "Nää, nu får’e va’ nog!". Typ. Men så får jag ett "äsch, det går över!" av min viktigaste supporter.

Han är generös, min man.


Om författaren

Författare:
Anna-Carin Collin

Om artikeln

Publicerad: 25 feb 2004 15:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: