sourze.se

Hunden på Peloponnesos

I Grekland lever 300 000 hemlösa hundar och tusentals katter. Inför OS i Athen 2004 vidtas drastiska åtgärder för att "städa upp" problemet.

Sommar och sol i drömlandet Grekland. Första utlandssemestern tillsammans med pojkvännen. I ett land med solstänkta sluttningar, doftande pinjeträd och lummiga apelsinodlingar är väl allt frid och fröjd? Där de första olympiska spelen hölls en stjärnklar kväll för länge sedan och där OS 2004 arrangeras. Men konstigt nog är det hunden på Peloponnesos som jag minns bäst.

I Grekland finns det 300 000 hemlösa gatuhundar, 150 000 i Athen där OS ska hållas. De hemlösa katterna är så många, att det inte ens går att uppskatta antalet. Situationen är liknande på många grekiska semesteröar.

På ön Poros dröjde det till tredje kvällen innan vi såg gatuhundarna som samlades nere vid hamnen. Hundar i alla storlekar, de flesta blandrashundar. De hemlösa katterna var ännu fler och strök kring hotellet. Välmenande men oupplysta turister matar dem under semestern innan de åker hem och lämnar katterna till sitt öde.

Överhuvudtaget är djurskyddet under all kritik. Det finns upprörande rapporter om drivor av döda hundar och katter i diken på semesterön Kreta. Om utmärglade och misshandlade åsnor som bär runt turister på öarna.

Grekland är ett relativt rikt land. Inte med europeiska mått mätt, men internationellt. Det är inget u-land, människor svälter inte ihjäl på gatorna. Landet är inte i krig. Ändå brister medkänslan och engagemanget för djur. Och det är likadant i övriga medelhavsländer. Spanien, Italien, Portugal har samma problem. Men här arrangeras inget OS, och därför behöver man inte ta tag i problemen.

Tillbaka till Athen 2004. En av åtgärderna grekiska myndigheter praktiserat är att förgifta hemlösa hundar och katter "för att städa upp" på gatorna. Efter protester från grekiska och internationella djurrättsorganisationer ska man försöka hantera problemet på ett annat sätt. Pengar har avsatts till att förbättra förhållanden genom i första hand vaccinering och kastrering. Men hur mycket allvar ligger bakom den nya lagen som ska införas under en kommande treårsperiod?

Vi såg den lilla hunden när vi åkte till halvön Peloponnesos. På väg till de Mykenska kungagravarna och Lejonporten lyckades vi missa sista bussen och gick istället ner till byn. När vi kom ut från en butik satt han där. En vit blandrashund med mörka ögon som viftade på svansen. Han var ensam och de flesta hundar vi sett höll ihop i flock. Hans kropp var ett enda virrvarr av sammankletade pälstovor, bulor och parasiter i mängder.

Av någon anledning följde han efter oss. Vi gick till ett lokalt slakteri och fick tag i något fågelliknande kött. Men han ville inte äta. Han satt bara och väntade när vi stannade och följde efter oss när vi gick. Det var som om den lilla vänlighet vi visat honom var nog för att han skulle ty sig till oss. När vi kom ner till hamnen försökte han hoppa ner i båten efter oss. Då blev båtägaren arg och sparkade efter honom. När båten lade ut satt den lilla hunden kvar på kajen och tittade långt efter oss, han satt där och hans mörka ögon följde oss hela vägen.

I efterhand kan jag fråga mig vad vi skulle ha gjort. Kontaktat en veterinär eller lokal djurskyddsorganisation? Fått honom vaccinerad och kastrerad. Men vi var båda väldigt unga, oerfarna och rädda för saker som rabies och parasiter. Det kommer jag alltid att ångra.
Inför OS 2004 finns det chans att påverka förhållandet för djuren i Grekland, Spanien och andra Medelhavsländer. Och ett steg i rätt riktning har förhoppningsvis redan tagits genom den nya lagen i Grekland. Men djurskyddet behöver förbättras på många fler områden och i flera länder.

Jag vill gärna tro att det finns en särskild skyddsängel för hemlösa djur liksom hemlösa människor. Att hunden på Peloponnesos blev räddad av en lokal djurvän eller att han slog sig ihop med andra lösdrivande hundar. Men jag vet att det är önsketänkande. En vis man sade en gång följande; "man kan bedöma ett lands sätt att behandla sina människor på det sätt man behandlar sina djur". Denne man hette Gandhi. Jag önskar att fler ville ta till sig av hans ord. För fler påtryckningar behövs och fler organisationer, institutioner och internationella samarbetsorgan måste engagera sig. EU är ett viktigt forum. IOK ett annat. Lagen i Grekland är ett steg i rätt riktning. Men vad händer i Spanien, i Italien? Alla levande varelser förtjänar ett drägligt liv. Till och med hemlösa gatuhundar och katter.


Om författaren

Författare:
Ninna Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2004 18:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: