sourze.se

A Clockwork Orange

Ett försök till ett slags kåseri eller om... "Som NI Behagar" ett inslag i samhällsdebatte

Marknaden har inga sociala eller humana intressen, och tar därför inte ett sådant ansvar utan tänker enbart rent ekonomiskt, vilket också är dess enda drivkraft… konstaterar jag samtidigt som Karl Polanyi´s ord maler i mina tankar... "Marknadens seger får inte leda till att också människor behandlas som varor".

Jag ser hela tiden hur vår samtid manifesterar detta alltmer. Jag ser spåren tydligt; de leder ända till min dörr, där jag bor …de fortsätter in i lägenheten, de sätter sig bredvid mig när jag sätter mig i fåtöljen och ska koppla av med TV… och som om det inte skulle räcka med det så fräckt nog väller den t.o.m. fram ur TV´n och formligen vill hoppa upp i knät på mig …denna s.k. "Marknad" likt en kelsugen katt.

Som en amöba växer den och väller ut och in i varje hålrum där det finns en potential som den kan leva av. Det som inte är av potential har Marknaden inget intresse av. Sådan är denna marknad i sin fräckhet, den skyr inga medel. Den äger sitt eget liv, men matas ivrigt av sina påhejare och domptörer..." De Som Vill Marknaden" som om det vore vår tids religion.

Marknaden äger det hyreshus jag bor i och jag har reducerats till en sådan där kvarvarande hyresgäst som hyr av en bostadsrättsförening. Fordom var de mina kära grannar, idag är de enbart ekonomiskt vandrande riskkapital och måste i första hand, som de nu så käckt säger, "tänka" ekonomiskt, och så rycker de på axlarna och skyndar över gården som om de hade ett hemligt möte med Marknaden i en buske i någon park.

Om Shakespeare hade levat hade han också ryckt på axlarna och mumlat något om att tiden är led, men jag tror inte att han hade smugit sig i buskarna med Marknaden. Apropå teater så är det ett gott tecken att Dramaten just nu sätter upp pjäsen Kubriks "A Clockwork Orange". Där syns en skiss till ett framtida samhälle utifrån aspekter där bl.a segregation, alienation och våld har ett samband.

Om vi något försöker tolka tidens tecken så kan vi nog konstatera att vi håller på att öppna upp just den dörren idag... "om marknaden blev den dominerade principen för samhällets själva grund…skulle det leda till samhällets, kulturens och frihetens förfall"

Ta det bara lugnt... det var bara Karl Polanyi ur sin bok "Den stora Omdaningen". Vem han är? Jag tror inte han var Sciencefiction författare utan mer en ekonomihistoriker. Harry Martinsson var han en Sciencefictionförfattare, ekonomihistoriker eller enbart skönlitterär författare? Ja, ni vet vem jag menar… han med rymdskeppet Aniara eller något ditåt... nåja, jag bara skojar. Underhållningsvärde?... Eller allvarliga varningstecken!


Om författaren

Författare:
Ari Eskelinen

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2004 22:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: