En bostadskö med 94 000 personer i, innebär att
hyresvärdarna kan så gott som avhysa alla hyresgäster
som de anser "besvärliga" idag.
I dagsläget vräks tre hyresgäster om dagen i Stockholms-området på grund av utebliven hyra, psykisk sjukdom etc. En ökning med 21,6 procent från förra året. Resultatet blir en ökning av antalet Stockholmare "bosatta" på stadens natthärbärgen, portuppgångar och offentliga toaletter. Detta ser man idag även på daghärbärgenas siffror över människor som söker hjälp hos dessa. Antalet ökar dag efter dag. Alternativen är inte så många då det är minusgrader utomhus.
Ungefär 5000 stockholmare bor på det här sättet när du läser den här texten. Cirka 80 procent av dem lider av narkotika- eller alkoholberoende. Många är dessutom psykiskt sjuka och behöver även vård för det. Till de 5000 hemlösa tillhandahåller staden cirka 2000 platser på olika alternativ- boenden.
Dessa alternativboenden ställer olika krav rörande missbruk. Natthärbärgena är ett boende utan trösklar. Där får upp till nio alkoholmissbrukare, narkotikamissbrukare, icke-missbrukare och psykiskt sjuka sova sött tillsammans i samma rum.
För att senare få tillgång till en av kommunens tränings- eller försökslägenheter krävs det att den hemlöse/a är drogfri sedan lång tid tillbaka. Drogfriheten kontrolleras genom urinprov, blodprov, blåsprov etc. Dessutom måste de boende följa vissa tidsscheman på flera av dessa boenden t ex att vara "hemma" klockan 22. Detta är antagligen för att de hemlösa inte ska få synas på kvällarna, när "vanligt folk" är ute på olika kvällsaktiviteter.
Med hjälp av vanligt sunt förnuft borde var och en förstå att ovanstående krav är helt orimliga för vuxna människor. För det första är möjligheten att sluta missbruka under de hårda förhållanden som råder på Stockholms gator ytterst liten. Att sedan dessutom ha en langare eller missbrukare i sängen bredvid sig på natthärbärget underlättar inte heller direkt möjligheten att hålla sig drogfri.
För det andra ska inte en egen bostad användas som tvångsmedel för att stävja ett drogmissbruk. Men i den frågan viker sig inte socialborgarrådet Margareta Olofsson en tum. Om du inte är drogfri, så har du heller ingenstans att bo förutom på våra nattöppna knark och alkoholberoendeboenden som så snyggt staden står till tjänst med. Dessa kallas också natthärbärgen i folkmun. Så på dessa ställen ges människan inte en chans att bli drogfri.
Det är självklart från vår förening att en bostad är den främsta förutsättningen för att kunna bli drogfri. Hemlösa har också rätt att ha ett drägligt liv i Stockholm. De som missbrukar eller är psykiskt sjuka likaså. Rätten till bostad ska gälla alla enligt Svensk grundlag, Socialtjänstens riktlinjer och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.
Så med denna text vill jag säga till berörda politiker:
fram för en bostadspolitik där de hemlösa står i centrum nu och inte bara inför valjäsket!
Av Rolf Nilsson 18 feb 2004 10:13 |
Författare:
Rolf Nilsson
Publicerad: 18 feb 2004 10:13
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå