sourze.se

Arg får man bli men inte slåss

Svar till Jessicas och Susans inlägg. Man får varken tafsa på andra eller slå någon.

Även om man vill så får man inte slå andra människor, det kallas misshandel. En psykolog sa för många år sedan jag hade en stark aggressivitet som var skrämmande. Trots det har jag aldrig slagit någon sen jag var barn. Men det har varit nära flera ggr. Problemet är om du slår till någon slår denne troligen tillbaka. Om jag klarar mig kan bli åtalad för misshandel. Blir någon förödmjukad finns alltid risken att denne vill hämnas. Jag tycker inte det är värt det, oftast är det bara att gå ifrån, vilket jag tycker är bästa sättet. Det finns inget att vinna på slåss heller, det är en vilja att ge igen. Man bevisar inget på det heller.

Inte heller får man tafsa på andra, det kallas sexuellt ofredande. Enligt undersökningen "Slagen Dam" hade en femtedel av de kvinnorna som utsatts för "sexuellt våld", utsatts på dansställe eller restaurang. En orsak är säkert att så många är alkoholpåverkade, vilket gör att hämningar släpper och då gör de saker de annars inte skulle ha gjort. Det är en förklaring men ingen ursäkt. Det finns också män som tafsar på kvinnor på t.ex. arbetet, vilket kan vara ett upprepat beteende.

Jag läste att vissa kvinnor är mera utsatta än andra. Det kan bero på kroppsspråk och personligt sätt. Exempel: Jag hade två kvinnliga arbetsledare, en blev arg och skrek utan någon anledning. Den andre höjde knappt rösten, henne hade jag mera respekt för, även om hon var liten.

Allmänna åtgärder: Det ligger i nöjesställets intresse att det inte blir något bråk, det påverkar trivseln. Blir man utsatt så är det bäst att säga till personalen eller något vakt. En policy för ägaren kan vara att sexuellt ofredande inte är tillåtet. Sätta upp ett anslag om t.ex. alla sexuella ofredanden polisanmäls. Jämför med butikernas anslag om snatterier.

Om någon undrar så nej, jag går aldrig ut på restaurang eller så. Jag trivs inte bland så mycket folk. Jag har blivit utsatt för två tafsande flickor som barn, det var på ett sommararbete, i en buss.

Som sagt så är det här bara mina egna förslag och tyckande, jag har klarat mig bra utan att ge avkall för mycket på min personliga integritet.


Om författaren

Författare:
Sören Wallsten

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2004 21:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: