sourze.se

Grattis terrorismen

Du har redan vunnit

Terrorismen har redan vunnit. Det har jag vetat sedan efterspelet av 11:e september. De flesta som fortfarande är öppna för ett globalt och då menar jag vänsterglobalisering och inte den dåliga ursäkten till imperialism som företagen maskerar genom att kalla globalisering, solidariskt samhälle vet det också.

Det finns många som gick ut och sade att "vi får aldrig låta terrorismen segra". Folk applåderade, även om jag personligen inte valde att gå så långt som att applådera åt tv-skärmen, så höll jag med. Terrorismen får inte segra. Men det har den gjort och den fortsätter att skörda den ena segern efter den andra.

Terrorism är en ganska självklar term. Den går ut på att terrorisera, skapa rädsla och skräck, hos vanliga människor såsom stater. Terrorism går ut på att föda fram extremism, tvinga stater till ologiska beslut som strider mot själva hörnstenarna i dess skapelse. Terrorismen har tagit sin största skalp i USA där "The Patriot Act" bara kör över de mänskliga rättigheter som amerikanerna alltid varit så otroligt stolta över. För varje krig mot terror som Bush ger sig ut i så undergräver han det USA som han vill ge en bild av att försvara. Min enkla analys är att han antagligen är så jäkla dum som vi har fått bild av eller så är han en värre person än vad jag vågat tro.

Egentligen borde jag inte oroa mig, det man bäddar får man ligga. Men saken är att USA är världens enda stormakt, spelar ingen roll om jag tycker om det eller inte. Det här landet har en hand i varenda stats angelägenheter och de påverkar regeringar bara genom att "föreslå" åtgärder. Det ironiska är just det att USA idag gör terrorismens jobb och undergräver den demokrati som de uttrycker vilja att försvara. Demokratin är dödssjuk, vi är på väg mot någonting som inom vissa kretsar kallas en välvillig diktatur. Där staten sköter sig själv men samtidigt tillåter den vanliga befolkningen att klaga och protestera eftersom den vet att folket ändå inte har något att säga till om det som händer.

Men valen då? Vi kan ju välja bort de styrande som missköter sitt jobb. Sant, men vi väljer bort personer, inte styrandeform. Det är allmänt känt att folk tycker att "alla partier är lika" och de har helt rätt. Vid varenda val är det endast representanten för den välvilliga diktaturen som vi väljer bort, men styrandeformen finns alltid kvar.

För varje dag som går utökas min oro över samhällets kollaps, det är extremisternas tidsålder som fordras. Vi vanliga människor kan inte längre ha en åsikt som bestrider den som den starka står för. Kritisera USA och du kallas terrorist. Kritisera Israel och du kallas anti-semit. Kritisera Islam och du kallas rasist. Ingen är längre tillåten att vara normal. Du tvingas välja sida, en allmän "för eller emot oss"- doktrin råder. Barn lär sig att hata det som är annorlunda och värna om det de känner till. På alla fronter är det en hatets generation som växer upp.

"Mamma? Varför vill den skäggiga gubben döda oss?"
"För att han är muslim, vännen."

"Mamma? Varför vill de kristna döda oss?"
"För att de är den Stora Satan, vännen."


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 26 jan 2004 16:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: