sourze.se

Det var inte bättre förr

Jag är övertygad om att den största konsekventa felkällan vid en oreflekterad mediekonsumtion är att man får en alltför negativ världsuppfattning.

Varför är det så? En stor förklaring är väl helt enkelt nyhetsprincipen. "Man biter hund", är ju som bekant en nyhet medan "Hund biter man", inte är det. Vad som definitivt inte är en nyhet är: "Hund biter inte man", "Ingen svältkatastrof", "Barn dog ej i olycka" och så vidare.

Geijer var klok när han i "Odalbonden" skrev :
"Var plåga har sitt skri för sig men hälsan tiger still."
Han kunde dock knappast förutse hur mycket bättre världen skulle bli fram till våra dagar och hur många som ändå fortsätter att vara övertygade om att världen blir sämre.

Lite exempel på den skeva bilden:

* FN har satt upp det ambitiösa målet att halvera fattigdomsmålet till 2015. När det visar sig gå i långsammaste laget fokuseras det på detta i stället
för att se det positiva att fattigdomen faktiskt minskar. Det är mycket rimligt att göra detta och vi ska känna oss frustrerade över att det går alltför långsamt att minska världsfattigdomen och försöka öka takten, bara vi kommer ihåg att vara glada över att den faktiskt minskar.

* Nollvisionen i trafiken talas det mycket om liksom att målen ej verkar nås, mindre om att antalet trafikdöda har minskat dramatiskt sedan 1970 trots en ökad trafik.

* Barnadödligheten har minskat dramatiskt sedan 1970, inte bara i hela världen utan även i Sverige. Detta ger inga rubriker.

* Miljöproblem ger stora rubriker, det faktum att luftföroreningarna och andra miljöproblem har minskat enormt luften i London har till exempel inte varit så
ren som nu sedan 1600 ger inga rubriker.

* Vår förmåga att bota sjukdomar har ökat enormt barnleukemi ett exempel bland många, detta ger inga rubriker jämfört med AIDS-situationen.

* USA är ju världsdominerande och förtjänar givetvis en hel del kritik för sitt agerande i många situationer. Innan man målar situationen alltför mycket i svart är det dock på sin plats att med en rysning studera 1900-talets politiska historia så längtar man knappast tillbaka.

Ni kan säkert ge många fler exempel själva efter en smula kritiskt tänkande och faktakoll. Poängen är givetvis inte att man skall se verkligheten i något rosenrött skimmer
och slå sig till ro. Tvärtom bör vi göra allt för att lämna över en bättre värld till våra barn. Det gäller dock att komma ihåg att världen på de flesta sätt är bättre och inte tro att den vi har behöver ryckas upp med rötterna.


Om författaren

Författare:
Jan-Erik Brundell

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2004 12:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: