sourze.se
Artikelbild

Föräldraförsäkringen: kvinnofälla...

...eller mammans eget ansvar? Återigen har debatten om föräldraförsäkringen flammat upp genom att nya siffror presenterats. Papporna tar fortfarande endast ut ca 15 och mammorna 85 .

Samtidigt säger många mammor att det är bra att kvinnorna själva kan bestämma. Jag kan acceptera detta resonemang om det var så att föräldrarna, efter föräldraledigheten, tog ett lika stort och gemensamt ansvar för barnens hela uppväxt. Eller om Sveriges arbetsgivare tog ansvar för att också kvinnor får lika lön för likvärdigt arbete och att alla kvinnor får en pension de kan leva av, på lika villkor som männen. Var det så kunde samhället strunta i att ta ansvar för föräldraförsäkringen och låt föräldrarna själva bestämma.

Fortfarande arbetar ca 40 av Sveriges kvinnor deltid varav ungefär hälften ofrivilligt. Småbarnspapporna är den grupp som arbetar mest övertid, inte bara under småbarnsåren. En mycket stor grupp kvinnor tjänar inte tillräckligt för att själva kunna försörja sig under sina bästa år på arbetsmarknaden, som eventuellt ensamstående föräldrar eller med huvudansvaret för barnen tills de blir stora. När kvinnor blir pensionärer har de på grund av låg lön och deltidsanställningar inte tjänat ihop tillräckligt mycket till sin pension att de kan försörja sig själva. Då är det inte längre en fråga om bara föräldraförsäkringen, utan kvinnors svårighet att försörja sig själva är ett gemensamt ansvar för hela samhället.

Jag tror också på en delad och individuell föräldraförsäkring för barnens skull. Jag tror att alla barn har rätt till både sin mamma och pappa. Många pappor säger i de senaste intervjuundersökningarna att de ibland har svårt att få stöd för att vara hemma och det kommer både från den egna familjen, släkt, vänner och arbetsgivare och arbetskamrater.

Om det är en ekonomisk fråga är det bra att inkomsttaket höjs 2004. Där tar staten sitt ansvar. Jag tror också att det är nödvändigt att föräldraförsäkringen höjs upp till 18 månader så att det finns gott om tid för mamman att vara hemma först och amma men att det sedan också finns
möjlighet för pappan att själv ta det vardagliga ansvaret.

Om det fungerade skulle jag mycket väl kunna tänka mig att på sikt också bygga ut föräldraförsäkringen till 2 år, delat mellan föräldrarna. Det tror jag vore bra för barnen och då skulle det finnas både mammor och pappor på
arbetsmarknaden. Kvinnofällor och diskriminering av småbarnsmammor skulle inte vara möjligt. Undantag måste naturligtvis kunna göras vid dödsfall eller andra opåverkbara skäl.

Föräldraförsäkringen är till för att unga kvinnor och män ska kunna välja att både vara bra föräldrar och ha ett arbete, samt kunna försörja sig och familjen på både kort och lång sikt.


Om författaren

Författare:
Inger Segelström

Om artikeln

Publicerad: 30 dec 2003 12:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: