sourze.se

Stoppa mäns våld mot kvinnor!

Det har rosats och risats sedan jag lade in mitt inlägg om feministiskt självförsvar här på Sourze.se förra veckan.

Det är bra att så många har velat debattera mitt inlägg. Förtryck och diskriminering mot kvinnor är något av det värsta jag vet. Jag välkomnar därför en debatt om detta tack t ex till Susan Utriainen och ditt inlägg nyligen. Men jag oroas samtidigt av flera av inläggen här på webben. Många av kommentarerna kring feministiskt självförsvar har inte handlat om sakfrågan - det faktum att hundratals unga tjejer trakasseras varje dag, utan om mitt utseende, rasistiska påhopp och rena otidigheter. Några av de grövsta påhoppen är tack och lov borttagna av redaktionen, men flera exempel på den låga debattnivån ligger kvar som kommentarer på mitt inlägg.

Tyvärr är det ingen slump att förslag om att stärka tjejers rättigheter bemöts på detta sätt. Att förlöjliga och förringa kvinnor har länge varit en klassisk härskarteknik. Jag nämnde i mitt förra inlägg det faktum att nästan hälften av flickorna i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 1 uppgav att de utsatts för sexuella trakasserier. Det sker fortfarande att män våldtar kvinnor och att man i den efterföljande rättegången hänvisar till att kvinnan var onykter eller var klädd på ett utmanande sätt. Alldeles som att det skulle vara kvinnans fel att män våldtar…

Man kan anse att feministiskt självförsvar är en drastisk åtgärd. Jag tycker inte riktigt det. Jag menar att det är helt rätt att tjejer lär sig att försvara sig. Det är bra att de rent fysiskt kan hamna på en likvärdig nivå som killarna. Men det feministiska självförsvaret innebär också att deras självförtroende stärks och att de därigenom lär sig att sätta tydliga gränser. Självklart bör detta kompletteras med en hårdare lagstiftning mot sexualiserat brott m m. Det ena utesluter tack och lov inte det andra.

Jag tycker att de som kritiserar det feministiska självförsvaret skulle ägna lite större tid till att komma på konstruktiva lösningar på hur mäns våld mot kvinnor ska kunna stoppas och lägga mindre energi på att förhindra att tjejer lär sig att försvara sina kroppar.

Bästa julhälsningar,

Inger Stark
vänsterpartiet och ordförande i Jämställdhetsrådet Stockholms stad


Om författaren

Författare:
Inger Stark (v)

Om artikeln

Publicerad: 22 dec 2003 16:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: