sourze.se
Artikelbild

Feministiskt självförsvar behövs

Varje dag trakasseras hundratals tjejer i Stockholm. Det är dags att sätta stopp för detta!

Varje dag trakasseras hundratals tjejer i Stockholm. Enligt undersökningen "Stopp för sexuella trakasserier" från Stockholms skolors informationsenhet 1996 uppgav 47 procent av de tillfrågade flickorna i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 1 att de utsatts för sexuella trakasserier. En senare undersökning, "Relationer i skolan", utgiven av Skolverket november förra året, konstaterar att var fjärde elev - alltså både pojkar och flickor - hade utsatts för verbala sexistiska trakasserier. Detta är skrämmande siffror och något måste göras!

Sedan den nya skollagen trädde i kraft 1 januari 1998 ska alla som verkar inom skolan ansvara för att ingen elev utsätts för sexuella trakasserier eller könsmobbing. Rektorn har dessutom som skolledare ett särskilt ansvar för att motverka detta. Dessvärre tas detta inte på allvar i alla skolor. En stor del av Stockholms skolor har fortfarande inte antagit någon handlingsplan mot sexuella trakasserier. I den mån sådana finns är de ofta inriktade på personalens situation och inte på de elever som finns på skolan. Glädjande nog har många skolor erbjudit undervisning i feministiskt självförsvar de senaste åren. Men undervisningen har blivit av efter elevernas idoga påtryckningar. Feministiskt självförsvar borde förstås vara en självklar del i skolornas undervisning.

Som ordförande i stadens jämställdhetsråd kommer jag att verka för:
* Att alla tjejer ska erbjudas feministiskt självförsvar på sina skolor. Skolorna ska tillhandahålla lokaler för detta. Det handlar självklart inte om att flickor ska lära sig att skada pojkar. Men flickor som lärt sig att försvara sig får en större självkänsla och har lättare för att sätta tydliga gränser. Parallellt med det feministiska självförsvaret ska pojkarna få träffas i pojkgrupper och diskutera mäns förhållande gentemot kvinnor.
* Att alla skolor i Stockholms stad antar en handlingsplan mot sexuella trakasserier och sexualiserat våld.
* Att skolorna underlättar bildandet av jämställdhetsgrupper som ska kunna driva jämställdhetsfrågor på sina skolor.

Inger Stark,
vänsterpartiet, ordförande i Jämställdhetsrådet Stockholms stad


Om författaren

Författare:
Inger Stark (v)

Om artikeln

Publicerad: 17 dec 2003 12:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: