sourze.se

Vänstern och Irak

Ifall vänstern stöder diktaturer har man hamnat fel. Jag har därför tagit avstånd från Sadam Hussein.

Ifall vänstern stöder diktaturer har man hamnat fel. Därför har jag tagit avstånd från Sadam Husseins Irak trots att jag avskyr USA:s krigspolitik.

Vänstern gjorde ett misstag när man började stödja regimer som var både nationalistiska och socialistiska. Typexempel var Nassers Egypten och Sadams Irak. Dessa regimer blev mer och mer nationalsocialistiska med ett förstatligat näringsliv och partidiktatur. Man talade om arabsocialism och understöddes av Sovjet och vänstern i allmänhet. När USA gick till anfall mot Irak var det naturligt att vänstern tog avstånd från kriget. Nu är Sadam borta för gott och det gäller att se framåt istället för bakåt. Kommunistpartiet har återuppstått efter att ha varit förbjudet och socialdemokrater och socialister kan få anslutning av Baathpartiets medlemmar.

Jag tror inte att USA vill stanna i Irak någon längre tid. Så fort som läget har lugnat ner sig kommer man att låta Irakierna att få styra landet. Det kan betyda att övriga arabdiktaturer pressas att demokratisera sina länder. Ett mera demokratiskt Mellanöstern betyder nog en ökad press på Israel att förhandla med palestinierna. Det kommer nog att likna utvecklingen i Serbien snarare än Vietnam.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 01 dec 2003 14:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: