sourze.se

Jämlikhet?

Smakar det så kostar det

Jämlikhet?

Låt oss säga att vi har en situation där X och Y har lyckats göra ett barn.
Vi har då tre scenarion:
1. X vill behålla barnet, Y vill inte.
2. Y vill behålla barnet, X vill inte
3. X och Y vill behålla barnet.

Fall nummer tre behöver inte kommenteras. Barn föds och uppfostras. Fall nummer två och tre är mer av intresse. Varför handlar jämlikhetsdebatten bara om kvinnors rättigheter? Varför har kvinnan rätt att tvinga en man att bli far mot hans vilja och kanske därmed göra honom livslång skada? Om nu kvinnan har rätt att behålla barnet varför har inte mannen det?

Därför att kvinnan har rätt att bestämma över sin kropp, lyder argumentet.

Jag kan förstå det argumentet. Men om vi tänker såhär då: Jag är man. Kvinnan som jag älskar högre än mitt eget liv bär på vårt foster, som jag även älskar högre än mitt liv. Säg att tekniken finns att transplantera fostret i annan kvinna som bär barnet som fostermor, eller att det kan utvecklas i en konstgjord livmoder. I framtiden kommer det med all säkerhet kunna genomföras. Frågan är om det kommer att kunna lagstiftas?


Om författaren

Författare:
Ambjörn Madegård

Om artikeln

Publicerad: 23 nov 2003 13:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: