sourze.se

Om du ändå ska dö - en kaosmonolog

Nej, nu stänger jag av radion och teven. Jag har helt enkelt fått flipperhjärna. Det är sånt som händer när man fått information overload...

Lyssnar på radion:
Gamlingarna ligger och lider i sina sängar. De hör inte, ser inte och kan inte göra sig förstådda. De utländska hemsamariterna är så tacksamma för sina jobb, men kan tyvärr inte det svenska språket tillräckligt bra för att kommunicera med de gamla på små lappar, som dom anhöriga önskat. "Vill du kissa? Blir istället: "vill du kisa?"

De anhöriga klagar: "Äldrevården är katastrofal." "Vad ska vi göra?" När någon föreslår högre skatter, ser dom anhöriga ut som enhörningar. "Vadå högre skatter?"
Jag vill bara säga: "MEN TA HAND OM DIN GAMLA MORSA SJÄLV DÅ... - om det nu är så jäkla fel på vårdapparaten." För vad ska vi annars göra? Trolla med händerna? Ta dit John Houdi? Eller tror folk att den katastrofala äldreomsorgen beror på att de som jobbar inom äldrevården är så himla lata?

Det är ju faktiskt så att det är vi - VI som står för pengarna till vården genom skatterna. Om det är för få händer inom äldrevården, får väl VI fixa flera då - och ta ut högre skatter av oss själva. Hur ska man annars lösa det? Avskeda alla som jobbar inom landstinget?

Tittar på TV:
Bombdåd hit och dit. Bombdåd här och där. Snart här? Hjälp! Chockade människor - gråtande människor. Om vartannat - huller om buller. Tänker på Anna Lindh. Helikoptrar som störtar. Och försvaret gör av med så himla mycket pengar. Och titta, där är Dr Phil, som leende ger den gråtande kvinnan med bulimi goda råd, nya recept för hur hon ska stå ut i sin verklighet. Dr Phil for president! Den gamla mannen på vårdhemmet rullas över i sin säng och det skräckslagna chilenska vårdbiträdet upptäcker ännu ett liggsår - vad ska Sverige säga? Små Farmen-pittar på varenda löpsedel. Persson skyddar sin ängel Anitra. Sverige är en stor bluff. En muthärva. Alla är vi lurade. Vi har lurats att flytta hit till detta kalla land från sydeuropa. Vi är alla ursprungligen invandrare som bestigit detta land för att utvinna det på naturråvaror. Vi är alla före detta apmänniskor som överlevt genom att äta Östersjöns råa torsk. Bäähhh.

Det är bara att bita ihop. Nu är det nya tider. Av med mammutpälsen och på med stringtrosorna. På hyllan på ICA kan du köpa färdiga indiska pulverrätter som gör att du flyger iväg till fjärran länder utan att behöva lyfta på häcken. Växthuseffekten gör att världen blir säkrare om du stannar hemma helst inomhus. Varför inte bara låsa dörren och dö om du är arbetslös och över 45 år! Det är lika bra. Så sparar du i alla fall lite pengar åt staten och är snäll mot naturen. Men se till att ta livet av dig på ett miljövänligt sätt. Be någon gräva ner dig i maskvänliga småbitar i någon osynlig trädgård. Eller om du ändå har bestämt dig för att dö - varför inte hjälpa flera?

Varför inte utföra en liten helgmission till något vårdhem… Gå in i allrummet, stäng av Bingo-Lotto och samla ihop alla gamlingar och förklara för dom att dom äntligen ska komma närmare GUD. Med en spirituell spontanfest! Låt dom först festa loss på amfetamin och extacy, för att sedan avsluta kvällen med en skön överdos av morfin - för alla inblandade. Du kan bli ledaren. Du har nu slagit två flugor i en smäll. Ha lite kul - och dö en snabb skön död. Istället för en långsam med liggsår.

Det enda som känns någorlunda tryggt inför jul är ICAs enträgna tv-reklam om den "annorlunda" chefen och hans "lustiga" anställda. I farbror ICA-chefs värld är allt precis lagom lagom. Lagom fräckt och lagom roligt - lätt&lagom för hela familjen. Han, chefen, som i smyg är kär i en anställd med utländskt påbrå. Han som kan vara ganska elak mot sina anställda. Han som är lite korkad. Han som är lite självgod. Titta, är det inte så att vi här har den typiske svensken? Jag skulle tycka det vore väldigt intressant om ICA-reklamen istället gick helt överstyr. Den grymma ICA-reklamen, då vi äntligen får se vad ICA-chefen EGENTLIGEN håller på med. Vad han har för filer på sin dator, hur mycket mer han ger sina manliga anställda i lön, vilka mutor han ger till Systembolaget förmodligen ICAs egna olivolja, och hur många polska målare som verkligen jobbar på hans stora sekelskiftesvilla. Sedan är det där med dom östländska sexarbetarna… Dom som kom i en ICA-lastbil från Italien med ananas och pinjenötter. Dom där tjejerna som bor nere i hans källare…men det är en annan historia.

Nej, nu stänger jag av radion och teven. Jag har helt enkelt fått flipperhjärna. Det är sånt som händer när man fått information overload - man tappar verklighetsuppfattning. Det enda jag kan göra nu är att blunda och försöka hitta ljuset inom mig... det lyser svagt där borta i tunneln, är det ett ljus eller är det en TV-apparat?.

Nej, jag får nog finna mig i ett iskallt rymdmörker ett bra tag till på denna sida av jordklotet - fast det är klart - några solstormar skulle ju alltid pigga upp.


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2003 16:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: