sourze.se

Arbetskraft köpkraft tillväxt

Regeringen, näringslivet och de fackliga organisationerna har problem att hitta svaret på två frågor och har därför samlats till möte för att med gemensamma krafter, komma till insikt och handling.

De skoluppgifter man kämpar med i maktens klassrum är:
Varför blir det ingen tillväxt, trots återhållsamhet och nedskärningar? Och varför har vi så höga sjukskrivningstal i Sverige?

Låt oss låna in ett välkänt pedagogiskt språkbruk för att det inte ska bli för svårt:

Pelle har ett äppelträd med många fina äpplen. För att plocka och salu öra alla äpplena har han anställt Lisa och Kalle.

Nu drabbas Pelles affärer av dåliga tider. Försäljningen går inte lika bra som tidigare. Pelle drar slutsatsen att det måste bero på konkurrensen från Jonas, som har ett plommonträd i samma trädgård. Men Jonas säger att det är lika illa hos honom.

Eftersom Pelle är en klipsk liten krabat, räknar han snabbt ut att om han gör sig av med Lisa så blir ju utgifterna mindre och så blir det mer kvar i kassan. Att Pelle väljer just Lisa, beror på att Lisa är gravid. För gravida har ingenting i en fruktträdgård att göra, tycker Pelle.

Sagt och gjort, Lisa får gå! Jonas, vars plommon också ligger och ruttnar i korgen, precis som Pelles äpplen, imponeras av dennes hårda nypor och gör liknande förändringar med sina plommonplockare.

Nu blev det lite fler slantar kvar i Pelles spargris till en början, men snart börjar försäljningen att gå ännu sämre! För Lisa, som ju inte längre har något arbete, har inte råd att köpa äpplen längre. Som om det inte vore nog, så börjar Kalle klaga på ont i ryggen. Han säger att nu, när han måste plocka lika mycket äpplen som han och Lisa tidigare gjort tillsammans, så har han så ont att han måste stanna hemma och ta igen sig.

Av den här historien har vi beträffande tillväxten lärt oss vad som egentligen redan är sagt i titeln på den här texten:

Arbetskraft köpkraft tillväxt

Det blir helt enkelt ingen tillväxt om man berövaren stor mängd människor ekonomiska förutsättningar att konsumera.

Vad sjukskrivningarna beträffar så är det uppenbart att Göran & Co aldrig behövt leva på 80 av en låg- eller medelinkomstlön, eftersom de tycks tro att de höga sjukskrivningstalen beror på alltför gynnsamma villkor i de sociala försäkringarna.

För övrigt anser jag att stabilitetspakten bör ifrågasättas eftersom man banat väg för bl a landstingskrisen genom att tillgodose paktens krav på förutsättningslös återhållsamhet.


Om författaren

Författare:
Per Ahlström

Om artikeln

Publicerad: 12 nov 2003 16:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: