sourze.se

En kvinnosaksmans dilemma

Om det mansdominerade samhället behöver ändras, är det då inte männen som behöver mest stöd?

Jag hatar orättvisor, och hatar problemet med vårt "manssamhälle". En del utrycker det som att vi i Sverige minsann inte är så jämlika som vi tror. Men det är ju alltid lätt att klaga.

Jag skulle, som managementkonsulterna utrycker det, vilja ha verktyg eller idéer för hur man ska vara som man för att minimera mansdominansen och till sist eliminera den. Det finns en del sådana verktyg och idéer för kvinnor, som att bilda nätverk med andra kvinnor, inte acceptera en lägre lön, stå på sig för att nå högre positioner i näringslivet etc. För mig känns det rätt men felsatsat. Om det nu är så att männen har makten, är det inte hos männen den största förändringen måste ske? Kanske är detta ett klassiskt svenskt problem, integrationsproblematiken är ju framförallt ett problem bland "svenskar" och inte bland de invandrare där man satsar den största delen av stödet.

Vad jag skulle vilja veta är om jag som en just nu arbetslös 30-årig överviktig vit man med rött hår kan göra för att vi ska uppnå jämlikhet på lika villkor? Är det så att jag inte har någon makt att ändra vårt samhälle, och därför inte är intressant? Och om det nu är fallet, varför känner jag mig då utpekad av kvinnor som debatterar för jämlikhet, där det tycks att mannen har alla möjligheter och speciellt en 30-årig vanlig svensk.

En del har väl sagt det innan mig, men för att få jämlikhet krävs en revolution. Naturligtvis kan man revoltera mot det system som finns, men vad är det vi ska få efter revolten? Här är jag helt ovetande men jag har aldrig hört en vision om hur vi vill ha det när jämlikheten är här. Framförallt har jag aldrig hört hur VI vill ha det, vi människor, kvinnor OCH män. En del kvinnor tycks vilja ha det precis som idag, fast omvänt så att männen ska få lida i tvåtusen år. Var är böckerna, diskussionerna, teaterstyckena och poesin som målar upp en jämlik värld? När jag funderar är det enda jag själv kan komma på det klassiska Grekiska eller Romerska? dramat om kvinnorna som försöker få slut på kriget genom att neka sina män sex, och jag hoppas att vi har en bättre vision än det för vårt jämlika samhälle. Om man vill nå mig med visionen och kanske några idéer om hur jag ska ändra mig som man, gör man det bäst genom film eller TV-serier. Fast inte någon tjejfilm eller tönteserie då förstås, utan något påkostat och bra som är riktat till just både män och kvinnor.

Om det inte blir någon revolution så kommer jämlikheten att ta tid. Precis som med min övervikt så kommer det antagligen ta lika lång tid att bli av med den som det tagit att bygga upp den. Dock krävs det mycket mer energi och kraft för att förändra än att vara still, och även här behöver vi visioner, verktyg och idéer för att ta oss mot jämlikheten mellan könen, och det är kanske så att männen behöver "ändra" sig mest, och därför behöver hjälpmedlen mest också.

Så Schyman, Boëthius m fl. Ni har visat på problemet med bristande jämlikhet i vårt samhälle, men hur vill ni ha det om 10, 25 och 50 år? Hur har männen och kvinnornas attityder förändrats? Hur har samhällsstrukturen förändrats? Jag är gärna med och skriver på ett manus till en TV-serie!


Om författaren

Författare:
Stefan Qvickström

Om artikeln

Publicerad: 10 nov 2003 14:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: