sourze.se

Slaget i Teutoburgerskogen - avgörande för Europa

År 9 efter Kristus ägde ett viktigt slag rum i Teutoburgerskogen. Det avgjorde Europas framtida geografi.

Året var 9 efter Kristi födelse. Augustus var kejsare i Romarriket. Slaget stod i Teutoburgerskogen på tyska Teutoburgerwald mellan tre legioner romerska trupper och germaner anförda av Herrman Arminius på latin.

Detta slag var enligt min mening ett av de mest betydelsefulla i världshistorien. Efter slaget bestämde Augustus att Rhein skulle vara Romarrikets nordgräns, inte Elbe som tidigare hade planerats. Om Augustus hade lyckats i sitt uppsåt hade Hamburg varit en romersk gränsstad. Det tyska språket skulle ha liknat franskan som utvecklats ur det latinska språket.

Slaget i Teutoburgerskogen var verkligen en stor katastrof för romarna. 30 000 man anses ha stupat i slaget. Normalt bestod en legion av 5000 man men en omfattande tross gjorde att det var dubbelt så många man. Orsaken till att germanerna kunde segra var att romararmèn var stadd på marsch och var utspridd på en lång sträcka. Jag har själv varit där och kunnat se den staty som rests till Herrmans ära Herrmandenkmal.

Efter slaget var Augustus förkrossad och lär ha yttrat följande ord: "Varius befälhavaren, var har du gjort av mina legioner?"


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 27 okt 2003 20:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: