sourze.se

Var går gränsen, TV4?

För ni har fan passerat den.

Att kampen om tittare/lyssnare är det avgörande momentet för våra olika medier är självklart. Även här samma enkla princip som driver vårt samhälle runt; tillbud och efterfrågan. Ju fler tittare, desto mer vilja att köpa den dyra reklamtiden. Tittar inte tillräckligt många läggs program ner och ersätts med nya bättre ? program. Men frågan är när kanalernas kamp om tittarsiffror går för långt.

Det var förra hösten i en reklamtrailer för ett av TV4:s stora flaggskepp, Farmen, som jag första gången fick bita mig i kinden. En av kaninerna skulle dödas med hjälp av en påk. Det förtvivlade djuret sprattlar för att komma loss ur greppet, och sedan klubbas den hårt mellan öronen. Frågan är bara varför? En kanin räcker inte till att mätta 12 personer.

För någon vecka sedan hade "Sen kväll med Luuk" ett inslag som handlade om en simtävling mellan en get, en hund och en människa. Geten släpptes i poolen och vände direkt tillbaka och försöker ta sig upp men det går inte. Inte heller hunden verkar finna något nöje i denna tävling utan försöker ta sig upp ur poolen. Tävlingen slutar med att människan vinner.

Vi har en bra djurskyddslagstiftning i Sverige, Djurskyddslag 1988:534. Denna borde vara tillämplig i båda ovannämnda fall.

2 § stadgar:
"Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom."

Vidare i 13 §:
"När djur förs till slakt och när de slaktas, skall de skonas från onödigt obehag och lidande."

Jag kan inte se att det är okej att utsätta djur för obehag för att uppnå eventuella komiska poänger. Inte heller att detta har något som helst underhållningsvärde. Detta gör mig bara förbannad.

TV4 borde ha ett intresse av att hålla en viss nivå kvalitetsmässigt och i alla fall inte bidra till att sätta en lägre nivå än nödvändigt. Människorna har ett fritt val att medverka i era program, men djuren har inte det, vilket innebär att det åligger er att skydda dessa från onödigt lidande när ni väljer att ha djur med i era olika produktioner.

Och ni har misslyckats ett flertal gånger och det är jävligt sorgligt att se.


Om författaren

Författare:
Sandra Lundgren

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2003 20:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: