sourze.se

Linda Skugge sågar Björn Ranelid

Det handlar möjligtvis lite om Linda Skugge men definitivt inte om Björn Ranelid.

Linda Skugge har recenserat Björn Ranelids senaste bok "Kvinnan är första könet" på ett sätt som inte bara har upprört författaren utan även andra delar av kulturetablissemanget. I nya numret av Svensk Bokhandel uttalar sig Jonas Axelsson, förläggare på Albert Bonniers Förlag som har givit ut Ranelids bok om recensionen, trots att det strider mot den "grundlag" som enligt honom själv säger att en recension inte ska bemötas av en förläggare. Den här gången kan han dock inte tiga stilla utan för fram en stilla undran vad som hade hänt om författaren varit kvinna och recensenten man? "Ett självklart svar är att avrättningen hade skapat rejäla vattenringar", skriver han. Jag håller inte med honom.

Jag har inte läst Skugges recension om någon vet var den går att få tag på så mejla mig tack men utdrag jag kunnat tillgodogöra mig i olika tidningar. Den inleds med att Skugge kommenterar Ranelids utseende och uppförande på en tillställning där båda var gäster. En bokrecension ska handla om boken, knappast om författaren och absolut inte om författarens utseende men jag tror Skugge vill visa vad som händer dagligen utan att det uppmärksammas särskilt mycket, tvärtemot vad Jonas Axelsson tror.

Jag syftar på att kvinnors utseende nästan alltid kommenteras, både positivt och negativt, i artiklar, recensioner och andra texter som ska belysa eller beskriva en företeelse eller en händelse som gjorts av en kvinna. Det händer ständigt, medvetet eller ej det är lika illa, och bara var tionde gång är det någon som reagerar. Det anses inte alls konstigt att ta in en kvinnas utseende och framtoning när man bedömer nåt hon har skrivit, målat eller sjungit.

Jag tycker det är bra att människor reagerar på Skugges icke-recension av Ranelids bok men det är synd att de inte reagerar på samma sak de andra nio gångerna det förekommer.

Till slut, en positivt utveckling har skett. Lyssnade på radion häromdagen och för första gången någonsin hörde jag en sportjournalist annonsera ett inslag om fotbolls-VM för damer som bara fotbolls VM. Det är stort och det gör att det, trots allt, finns hopp.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 03 okt 2003 15:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: