sourze.se

Flickansikten uppfrätta av syra

Varje år i det islamiska Bangladesh kastas det syra i 300 flickors ansikten. En flicka nästan varje dag får sitt liv förstört. Män har bestämt att så ska ske.

Syran fräter sönder huden i ansiktet, lämnar ofta stora delar av kraniet bart. Flickornas kinder och pannor, håret och huden under håret, deras ögonlock, hakor, läppar fräts bort. De kan inte blunda, ögonen tåras och torkas nästan ut. De får svårt att sova. De kan inte stänga munnen för läpparna är borta, de kan nätt och jämnt tala, dricka, äta. Flickor som med händerna försöker skydda sig från syran som hälls över dem, får även huden på händer och armar uppfrätt.

Det är unga män som står bakom dåden. En man gör detta mot en flicka för att han kan ha uppvaktat henne, friat och hon kan ha tackat nej. Då blir han sårad, arg och vill hämnas på henne. Och att använda frätande syra är ett billigt, enkelt och effektivt sätt. Syran finns lätt åtkomlig i öppna dunkar, bland annat hos bilreperatörer längs de dammiga stadsgatorna i Bangladesh.

En flicka i 18-20-års åldern, dold bakom en svart sjal, berättar för ett BBC-team 22 juli 2000 att hon tackade nej till en ung mans uppvaktanden. Han blev förbannad över hennes fräckhet och tog sina vänner till hjälp för att straffa henne.

Männen, de var tre, fyra till antalet, hoppade på flickan bakifrån. Vännerna höll fast henne medan han som påstod att han älskade henne, hällde syran över hennes huvud. Först kände hon bara något vått i nacken - sedan kom den konstiga lukten och sedan den fasansfulla smärtan… Flickan lyckades slingra sig loss från männens armar och försökte skydda ansiktet.

Men för sent.

Flickan kommer troligtvis aldrig bli gift. Vem vill ha en flicka som inte är vacker? Hon kommer aldrig att kunna kyssa en mans läppar - för hon själv har ju inga. En make kommer aldrig att krama henne och säga att han älskar henne.

När flickan berättat sin historia förmår teamet henne att visa sitt ansikte. Efter stor tvekan lindar hon av sig sjalen. Egentligen vill hon inte. Hon skäms för att hon är så ful.

Hon ser ut som ett Halloween-monster. Stora delar av ansiktet är bortfrätt, blottande det vita kraniet. Händerna och armarna likaså. Ingen plastikkirurg i världen skulle kunna hjälpa henne att se normal ut igen. Dessutom skulle hon ändå inte ha råd att betala.

Men hon är inte ensam. Flera tusen kvinnor i olika åldrar som gömmer sig bakom sina sjalar har mött samma öde. Och det för att män beslutat att de har rätt att ta flickornas hälsa och glädje ifrån dem.

När flickan visat sitt ansikte, gömmer hon det med sina händer. Det långa, svarta, blanka håret faller ner, döljer ansiktet än mer. Hon börjar att gråta med ett lite gnällande ljud, som från ett skadat djur.

De islamiska myndigheterna i Bangladesh gör ingenting åt situationen. Män får fortsätta att hälla frätande syra över unga kvinnors ansikten. Det är ju bara flickors liv som förstörs. Och flickor finns det gott om i Bangladesh.


Om författaren

Författare:
Rebecka Brandqvist

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2003 12:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: