sourze.se

Hypermodern politik

Krångel som vägen till toppen.

Det fungerade i Danmark vet ni.

Venstre, de som styr önsketänkande Danmark, de tillhör mitthögern, lite som våra Moderater, fast de heter ju Vänster - trots att de är höger. Den som verkligen styr och ställer, lite som Miljöpartiet här i Sverige, fast som raka motsatsen, är Danske Folkparti. Folkparti ja, det namnet stämmer inte heller, det danska folkpartiet tillhör den radikala högern och de styr Danmark eftersom de kan hota med att hoppa av samarbetet med högerns Venstre och då tar Socialdemokraterna över. Det vill Venstre självklart inte se och då samarbetar de hellre med populistiska Danske Folkparti. De danska socialdemokraterna, de har med hjälp av Danske Folkparti kört över Venstre och ändrat flyktinglagarna. Nu måste man ha varit dansk medborgare i 28 år för att gifta sig med en icke-dansk till exempel

De konservative i Danmark, som driver en liberal politik, fast de heter den raka motsatsen till vad de är framstår alltmer som ett alternativ som alltfler danskar tar till sig. De vill slippa Socialdemokraternas svek och Venstres samarbete med extremhögra krafter. Och då röstar de nog hellre på liberala De konservative till nästa val. Så går tongångarna nu om jag tolkar läget rätt, fast det gör jag självklart inte.

Förvirrningen är stor i dansk politik. Inga är vad de verkar vara. Nu försöker våra Socialdemokrater med Göran Persson i spetsen med samma strategi. De behåller namnet Socialdemokraterna, fast blir mittenhöger politiskt. Det är fräscht och modernt. Och smart. Förvirrade väljare är lättare att ta hand om än sådana som redan räknat ut läget. Och man vinner röster från många håll. Till högern och centern pekar man på den politik man nu genomför. "Titta! Vi är bra för näringslivet, vi är bra för Sverige. Rösta på oss." Till vänster folket säger man "Vi är vad vi heter, socialdemokrater, klart att ni ska rösta på oss om ni vill slippa se en moderatledd regering."

Och fungerade det i Danmark så lär det fungera i Sverige också. Socialdemokraterna är ju fortfarande det största partiet, ganska överlägset till och med.

Hade det här varit reklam för Eniro så hade en röst sagt:

Smart Göran.


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 22 sep 2003 15:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: