sourze.se

Tragedin och samhället

Extremism, irrationalism och fanatism. Utrikesminister Anna Lindhs tragiska död har vida konsekvenser.

Utrikesminister Anna Lindhs tragiska bortgång väcker många tankar. Främst avseende det ofattbara som har drabbat hennes familj. Men också de vidare konsekvenserna för samhället och de värden hon stod för.

Att regeringen har förlorat sin bästa minister är den lilla konsekvensen. Det säger mycket om dådets dignitet. Sverige har förlorat en ledare och en förebild. Som så ofta verkar många av oss till fullo inse hennes betydelse först när hon är borta. Ett stort tomrum skapas.

Vi har fått vårt 11 september. Olika händelser, samma fenomen. Respektlöshet och våld triumferar. Bakom finns samma ondskans kraft - den motkraft mot det civiliserade samhället och humanismen som ibland bryter fram. I extremism, irrationalism och fanatism.

Ingen vet idag vilket det exakta motivet var. Men handlingen i sig talar ett tydligt språk. Den som bär ansvaret måste gripas och ställas inför rätta. I annat fall kommer detta nationella trauma att bestå som ett öppet sår i decennier.

Attentatet får andra frågor och debatter att verka små. Nästan futtiga. Således var det naturligt att alla aktörer inför söndagens omröstning upphörde med kampanjerna. Nu krävs samling kring grundläggande värden och en sansad dialog.

Klimatet i samhället och debatten blev tufft de senaste veckorna. Många av oss kände det som att dammluckorna för allsköns otrevligheter hade börjat öppnas. Att inte det bedömdes föreligga risker för en ledande företrädare i ett sådant debattklimat är häpnadsväckande.

Anna Lindh arbetade för mänskliga rättigheter, demokrati och öppenhet. Detta på ett sätt och med en kraft som ingav respekt hos alla. Dessa grundläggande värden ledde henne att också vara den ledande företrädaren i arbetet för ett ja till euron.

Den gemenskap och förståelse som utvecklades mellan aktörerna på ja-sidan kommer att påverka svensk politik. Skiljelinjerna har ändrats. Alla delade vi det engagemang som Anna Lindh var bäst på att uttrycka. Den gemenskapen kommer att bestå.

Folkomröstningen genomförs. Ett sätt att visa att det demokratiska systemet inte låter sig styras av dess fiender. Att rösta på söndag är också ett sätt att visa stöd för de principer Anna Lindh stod för.


Om författaren

Författare:
Johnny Munkhammar

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2003 12:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: