sourze.se

Är du en "mittfältare"?

Eller "Utan spaning ingen aning"

Så. Nu är det snart dags. Vi som till vardags har svårt att välja mellan Expressen eller Aftonbladet, 88:an classic eller blåbär, Skåne eller Hallands fläder ska välja mellan Krona eller Klave...förlåt, Euro.

Vissa menar att det är ett för stort beslut för oss vanliga dödliga, att vi har valt proffs som ska tycka åt oss. Att det är deras jobb. Andra anser att vi ska värna om vår medborgerliga rättighet att få vara med och påverka vår gemensamma framtid. Två veckor före valet är tjugo procent fortfarande osäkra. Kommer dessa att stanna hemma och vem tjänar i så fall på det?

Inför folkomröstningen om högertrafiken var resultatet av ett ja eller nej glasklart. "Inga konstigheter" som hjärnkirurgen sa. Nu kan vi bara spekulera i följderna. Kommer storföretagen att lämna landet om det blir ett nej? Stannar de kvar om det blir ett ja? Kommer finländarna att ligga bättre till än oss när andra EU-länder vill göra affärer, om vi fortsätter att räkna i kronor och ören?

Nittiotvå procent av EU-medborgarna anser att stimulerad tillväxt av små och medelstora företag är en högprioriterad åtgärd i kampen mot arbetslösheten*. Ökad arbetslöshet är en av effekterna om vi röstar ja menar nej-sägarna. Men å andra sidan, säger ja-anhängarna, innebär ett JA att tillväxten för de svenska småföretagarna stimuleras. Vem ska man tro på?

Det är lätt att slå dövörat till när argumenten schwischar genom luften. Hur less är du på tjafset, gnället, hoten, spekulationerna? Gör valmyndighetens reklamfilm med de tjattrande politikerna i den fejkade debatten dig positivt inställd till spektaklet? Syftet måste väl ändå vara att få oss att gå till valurnorna?

"Utan spaning ingen aning" sa alltid en lärare på Berghs. En av huvudnyheterna på radion imorse var att intresset för studieförbundens kurser i EMU är svalt, för att inte säga fryskallt. Endast en procent av svenskarna har satt sig i skolbänkarna för att få veta mer. Inte har väl de övriga nittionio procenten full koll? Hur insatt är du själv förresten?

Europeiska Kommissionen har sedan 1973 utfört regelbundna opinionsmätningar där man kartlägger EU-medborgarnas värderingar och förväntningar.* Det är ganska intressant läsning. Två av tre EU-medborgare anser t ex att arbetslösheten beror på att människor inte har den utbildning som krävs på arbetsmarknaden idag och inte att det har med EU:s politik att göra. Bara sjutton procent skyller orsakerna på Euron.

När det gäller inställningen till Euron så visar statistiken att ju mer insatta och intresserade människor är, ju mer positiva är de till den europeiska valutan. Anar jag en konspiration? Kan det finnas ett skäl att den pågående debatten hålls på en så abstrakt och otillgänglig nivå att vi känner oss okunniga och tar det säkra före det osäkra och röstar nej?

Är det okey att säga "skyll inte på mig, jag röstade inte alls" när vi så småningom börjar märka effekterna av valutgången?

Det drar sannerligen ihop sig. Börja spana.


: : :


* "Hur européerna ser på sig själva" ur Europeiska kommissionens serie "Europeisk dokumentation".

Spana här: Länk: europa.eu.int


: : :


"Mittfältare" är benämningen på dem som har en ambivalent inställning till EU och stöder vissa frågor men inte andra.


Om författaren

Författare:
Anna-Carin Collin

Om artikeln

Publicerad: 29 aug 2003 11:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: