sourze.se

Tomb Raider antifeministisk?

Feminismens ratande av Tomb Raider-filmerna sänder ett klart budskap: har du stora bröst kan du inte vara feminist.

Ellen Ripley och Sarah Connor har fått sällskap av Lara Croft. Den sistnämnda har petat den första från att vara mest lönsamma filmhjältinna. Men till skillnad från de två tidigare gillas inte Croft utav kvinnorörelserna1. Varför?

För stora bröst och för tight t-shirt...

Till skillnad från Ripley har Croft redan från början full koll på situationen. Ingen säger åt henne vad hon skall göra eller hur hon skall göra det. När de säger åt henne "Gör så här" skiter hon gladeligen i det och bestämmer efter eget huvud istället... med stor framgång.

Men hon har ju push-up BH...

När aristokrat-butlern möter henne utanför duschen med en dam-klänning och tycker att "A lady should be modest" konstaterar Croft "Yes, a *lady* should be modest" och tar t-shirt istället. Kan det finnas en bättre metafor för hur det gamla partiarkatet försöker styra en kvinna till att vara en "dam" men att hon struntar i dem och går sin egen väg?

Men den t-shirten är ju alledes för tajt...

Croft fortsätter filmerna igenom att visa att hon heller inte behöver någon hjälp ur knipor. Damsel In Distress-fjolleri är helt enkelt inte Crofts stil utan hon klarar av alla skurkar på egen hand med en rejäl portion kick-ass. Till skillnad från 99.9 av alla actionfilm-kvinnor klarar hon sig själv.

Men då studsade ju brösten lite för mycket...

Tidigare dög du inte som kvinna om du hade för små bröst. Nuförtiden duger du inte om du har för stora. Har du en D-kupa och en tajt t-shirt på dig... sorry tjejen, det är skit samma hur duktig, självständig och alltigenom överskicklig du är... du duger inte.

Det är inte att man undrar vad det är för nytta med att spränga gamla roller och ideal när det påförs nya lika snabbt?

---

1 Länk: aftonbladet.se


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 22 aug 2003 13:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: