sourze.se

Härskarteknikerna används mot utvik

Ironin blir total när de som säger sig kämpa mot kvinnoförtryck använder sig av ett klassiskt verktyg som brukats för att förtrycka kvinnor.

Det finns några klassiska knep som kvinnoförtryckare använder för att tysta och förtrycka starka och självständiga kvinnor. Dessa metoder kallas "Härskarteknikerna".

- Förlöjligande
- Osynliggörande
- Påförande av skuld och skam
- Undanhållande av information
- Dubbel bestraffning

Källa: Fågel Fenix, som citerar ROKS. Mer info om teknikerna finns här:
Länk: fagelfenix.net

Vad som är riktigt ironiskt är att när debatten om jämställdhet börjar handla om sex och sexighet, då plockas dessa tekniker fram och används... av människor som säger sig vara emot sådant kvinnoförtryck. Detta märks särskilt tydligt nu när folk reagerar på att Charlotte Nilsson vikt ut sig i tidningen Café. Mallen för en standardkommentar om en kvinnlig artist som vikt ut sig är ungefär följande:

"Ja men det är ju inte så konstigt med tanke på att hon är halvkass och desperat att sälja skivor".

Nej Kajsa, jag vet att DU inte har sagt det... men kommentarfältet fylldes snabbt med sådana kommentarer. Och det är inte bara här på Sourze som så sker. Vår före detta chefredaktris Belinda Olsson kör med exakt samma sak i Aftonbladet:

Länk: aftonbladet.se

Ännu tydligare blir det när vi analyserar Linda Skugges attack på Linda Rosing:
Länk: expressen.se

Tre härskartekniker syns kristallklart i detta: Förlöjligande, Påförande Av Skuld & Skam samt Osynliggörande. Analyserar man kritiken mot Charlotte Nilsson och andra artister som vikt ut sig - som till exempel Pernilla Wahlgren - så syns dessa metoder väldigt tydligt.

Men de är inte begränsat till enbart utviksdebatten. Dessa tre tekniker - var för sig eller i kombinationer - används ofta mot kvinnor i all debatt som har med kommersiell sexighet att göra. Sexarbetare förvägras medlemskap i fackföreningar; modeller och andra traditionellt snygga tjejer utmålas som korkade; sexarbetare utesluts från debatter som handlar om dem med motiveringen att de inte vet sitt eget bästa... och så vidare.

När man med ett kritiskt öga kombinerar kunskapen om härskarteknikerna med hur rörelsen mot kommerisell sex arbetar och uttalar sig, då syns mönstret där. Det krävs en god portion förnekelse för att försöka hävda att det inte finns där.

Vi har ännu inte ett jämställt samhälle. Men hur skall vi kunna uppnå det när de som säger sig kämpa för jämställdheten använder sig av förtryckarnas metoder? Hur skall feminism kunna uppfattas som trovärdig när den i ena andetaget orerar starkt emot härskartekniker... för att i nästa andetag använda sig av dem själv? Jag tycker det är ironiskt... och samtidigt också väldigt sorgligt.

Och återigen finner jag anledning att ställa frågan:
Vem skall kvinnor kunna lita på när det är så här?


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 14 aug 2003 11:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: